Възможен ли е консенсус между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за общ

...
Възможен ли е консенсус между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за общ
Коментари Харесай

Без прецедент: ГЕРБ закъсняха с 13 минути при президентна, получиха мандата пред ПП-ДБ

Възможен ли е консенсус сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за общ съдружен кабинет, или страната ни отива на нови предварителни избори за парламент? Въпросът и през днешния ден не получи своя отговор.

Президентът Радев връчи първия мандат на Мария Габриел, само че договарянията за власт сред двете обединения не престават.

ПП-ДБ са съгласни с оферти от ГЕРБ нов състав на Министерския съвет.

Снимка: БГНЕС

Преговори може да се водят до 12 часа на следващия ден на обяд, безапелационна е Габриел. Тоест до политическата развръзка - ротация или предварителен избор, остават няколко часа.

Без казус най-голямата политическа мощ в този парламент пристигна на „ Дондуков 2 “ със забавяне, с цел да получи първият мандат за ръководство.

Знаково с ГЕРБ-СДС при президента се явиха и ротацинните им сътрудници от ПП-ДБ.

По информация на bTV разногласието е обвързван с кадровите промени в Министерски съвет

От президентството изчакаха безмълвно договарящите страни, а президентът връчи досието с властта на Мария Габриел, като ѝ подсети, че срокът ѝ по Конституция е 7 дни.

Снимка: БГНЕС

Мандатоносителите обаче бяха безапелационни - идващото денонощие ще е решаващо.

Преговарящите страни закъсняха с 13 минути за срещата с президента.

С връчването на първия изследователски мандат публично парламентарната рулетка се завърта

По право най-голямата политическа мощ в този парламент показа претендента си за министър-председател.

„ Госпожа Габриел е един неоспорим престиж, политик с извънредно добра известност както в България, по този начин и в Европа, тъй че считаме че това е една почтена кандидатура и ще съумее да се оправи с тази другояче тежка задача “, уточни Теменужка Петкова, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Партньорите от ПП-ДБ станаха директни очевидци на връчването на първия мандат.

Мандатът би трябвало да бъде върнат и да идем на избори, уточни той

„ Поемем мандата с възприятие на отговорност за това че България има потребност от непоклатимост, само че непоклатимост, която се гради на ясни правила, гласност, споделена отговорност и равнопоставеност към тези които вземат решение да носят отговорността за България. Бих желала да ви помоля да седнем, с цел да обсъдим някои спомагателни информации с вас “, съобщи Мария Габриел.

Разговорът с президента продължи малко, а след него претендентът за министър-председател изясни, че идващото денонощие е решаващо.

„ На ПП-ДБ не им се върви доста на избори. На ГЕРБ сякаш повече им се върви “, сподели доцент Стойчев

„ Искрено се надяваме да бъдем способни да го покажем и в идващите 24 часа да  завършваме договарянията. Ние нямаме разлики във връзка с целите за страната. Това, което обаче е значимо, че двете неща - и целите, и промените, и Министерският съвет вървят ръка за ръка “, съобщи Габриел.

„ Сега към този момент имаме единодушие, че това съглашение ще бъде подписано, би трябвало да доуточним още текстовете и можем да погледнем и състава. Нашето схващане е, че би трябвало да бъдат подписани дружно “, уточни министър председателят в оставка Николай Денков.

„ Това, което мога да кажа, е че сутринта това, което беше показано като преоктосъстав, ние го виждаме за първи път. За нас той е недопустим “, сподели още той.

По Конституция Мария Габриел може да задържи мандата седем дни. Днес тя съобщи обаче, че за нея този период е недопустим.

Утре Мария Габриел ще се върне на „ Дондуков 2 “ с цел да разгласи своето решение.

Вариантите са два - или връща мандата изпълнен, със състав на Министерски съвет, който може да бъде гласуван от Народното събрание още в сряда, или го връща празен, при което рулетката се завърта и президентът връчва втори мандат на ПП-ДБ, които към този момент предизвестиха, че това значи съвсем сигурни избори.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР