Възможен ли е кабинет в рамките на това Народно събрание,

...
Възможен ли е кабинет в рамките на това Народно събрание,
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Правителство в този парламент няма да има

Възможен ли е кабинет в границите на това Народно заседание, по какъв начин ще завършат договарянията и ще се реализира ли ротацията Tribune.bg беседва с народния представител от Българска социалистическа партия Георги Свиленски.

Г-н Свиленски, Движение за права и свободи разясниха, че има късмет за държавно управление с първия мандат, а съгласно вас?!

Не мога да кажа и не се ангажирам да разясня след обратите от вчерашния ден, на които сме очевидци. На Движение за права и свободи, несъмнено, им се желае да има държавно управление и в случай че може те да го управляват по един или различен метод. Моята прогноза е, че държавно управление в този парламент няма да има.

Лидерът на ГЕРБ заяви през днешния ден, че от Политическа партия са упорствали за възможни болшинства в Народното събрание с Българска социалистическа партия и Възраждане, само че не и с Движение за права и свободи, допустимо ли е това?

Борисов интригантства. Целта му е да унищожава българските политически партии. Ще напомня Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Воля. Всички, които са били в някакъв допир с него, през днешния ден ги няма. На път са Политическа партия, а в този момент се е насочил евентуално и към Българска социалистическа партия, и по тази причина вкарва партията в тези болшинства, а след това и Възраждане. На Борисов това му е фантазията – да унищожава политическите партии, с цел да бъде единствено той на политическата сцена.

В институционална рецесия ли сме сега?!

Не, в Конституцията е написано ясно какво се случва – длъжностен кабинет за два месеца, избори на 9 юни и по-късно, уповавам се, обикновено държавно управление. Българите този път да помислят и да гласоподават за партии, които извършват уговорките си. Ние останахме единствената партия през тези години, която не се продаде на ГЕРБ и си извършва уговорките. Няма друга такава, всички други взеха завой и си трансформираха позициите, както и обещанията. Така че дано българските жители да намерят тези партии, които си държат на думата, да гласоподават за тях и тогава Борисов няма да го има.

Но на хората се втълпява, че отново същото ще получат?

Това облъчване го вършат Политическа партия и ГЕРБ, които желаят да остане същото, единствено че хората, мисля, не желаят. Не желаят на диалози по какъв начин ще се ръководи страната да се чупят бутилки и чаши.

Какво е това държание на Кирил Петков, за което приказва Бойко Борисов тази заран?

Това е хулиганско държание. Не може пред някогашни министри и министър председатели да се случва това, тъй като там са били най-малко Борисов, Денков, Петков и Габриел, която е вицепремиер. Това са хора, които застават пред вас и споделят – ние желаеме държавно управление, единствено че ни се извинете.

А какви договаряния са водили тогава, до момента в който са се чупили бутилки?

За пари, то за друго чаши и бутилки не се чупят. Със сигурност не са водили диалог за повишение на пенсиите или за понижаване на цените, за преодоляване на инфлацията или за Шенген по суша, което чакат българските жители. Мога да ви подсигурявам, че не са водени такива диалози.

Две в едно избори или поредно?

Мисля, че ще е тежко тестване за българските жители да ги карат два пъти да вървят на избори. Според мен е по-добре да са две в едно, само че и тук ще има драма, защото слушам, че едните желаят в две поредни седмици да са изборите. Целта още веднъж е ниска изборна интензивност и още веднъж хората да бъдат отвратени от изборния развой, а на партиите с купените гласове да им се вдигне резултатът.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР