Възможен е бюджет с 3% дефицит, коментира пред БТВ бившият

...
Възможен е бюджет с 3% дефицит, коментира пред БТВ бившият
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Възможен е бюджет с 3% дефицит

Възможен е бюджет с 3% недостиг, разяснява пред БТВ някогашният обществен министър Лидия Шулева. " Разходите за пенсии нарастват три пъти повече от инфлацията ", предизвести ръководителят на АИКБ Васил Велев. По думите му пенсиите би трябвало да са такива, какъвто е осигурителният принос, а всичко останало разрушава пенсионната система. Той подсети, че Национален статистически институт четвърти месец регистрира спад на приходите в индустрията.

" Запътваме се към едва второ трето тримесечие. Очакванията са за възобновяване през четвъртото. Трябва да се акцентира на редуциране на разноските “, уточни ръководителят на АИКБ.

Бившият министър на труда и обществената политика Лидия Шулева пресметна, че откакто необятно се разисква дивидентът от държавните предприятия да бъде 100% вместо 50%, 850 милиона лв. почти ще са спомагателните доходи в бюджета.

" Около 500 милиона са спомагателните доходи, в случай че се отстранен тези понижения на Данък добавена стойност ставките, които бяха направени и по отношение на рецесията от ковид и по отношение на инфлацията и войната в Украйна. Мисля, че нещата към този момент много се възстановиха и не е належащо тези краткотрайни и ограничения да не престават. Предлага се да се постави предел до 9 милиарда на разноските в администрацията за прехрана, което също е спестовност ", видя запаси за нарастване на пенсиите Шулева. Тя посочи, че сега в европейска България 660 хиляди пенсионери са под линията на беднотия.

" Ако се усилят пенсиите, тази цифра ще се понижи до 330 хиляди. Ние не можем да държим такова високо число под линията на беднотия ", счита някогашната обществена министърка.

Икономистът Евгений Кънев разясни, че след неконтролирано ръководство се постанова да вършим бюджет в средата на годината.

" През вложения най-лесно се ръководи бюджетния недостиг. Има доста недостатъци в пенсионния модел, само че не можем да поддържаме толкоз ниски пенсии ", посочи Кънев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР