Възложили сме спешна вътрешна проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК),

...
Възложили сме спешна вътрешна проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК),
Коментари Харесай

Жени Начева: Възложили сме спешна вътрешна проверка на НЗОК

Възложили сме незабавна вътрешна инспекция на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), заяви заместник-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорният съвет на Касата Жени Начева след изключително съвещание на Надзора поради разрастващия се скандал с задълженията към непознати каси.

„ Числата, посочени в прессъобщението на НЗОК, което беше изнесено през днешния ден, не са правилни, има основни разминавания в данните. И по отношение на това сме назначили незабавна вътрешна инспекция, която ще завърши до понеделник сутринта и ще откри правилните цифри “, сподели Начева.

Възложен е и разбор и механизъм, който да усъвършенства периодите за обработка на исковете за заплащанията.

Начева акцентира още, че и данните, които са изнесени за постъпилите тъжби, „ също не са правилни “. „ Всъщност тъжби няма, а тези над 600 лица са хората, които са декларирали възобновяване на заплащанията след лекуване в чужбина. Няма нито една тъжба, постъпила в Касата от съответно лице, нито е застрашено лекуването на което и да е лице в чужбина “, сподели още Начева.

Независимо от всичко Надзорният съвет счита, че всичко това няма да попречи на подписването на Националния рамков контракт за 2018 година

„ Това, че има милиони левове отговорности не значи, че има проблем или че казусът не е контролируем . В рамките на тези 73 млн. лева средства по бюджета на Касата за 2018 година може да се осъществят европейските заплащания към други страни от Европейския съюз, без да има напрежение в съответните осигурителни фондове. Те са обезпечени със съответните съглашения за разсрочване на заплащанията, които НЗОК е подписала със съответните страни. Така че сумата за 2018 година, която е дължима към други страни, е реалистична, контролируема и изпълнима “, разяснява Начева.

Скандалът с НЗОК закупи нови размери след вчерашната замяна на гневни писма.

Първо финансовият министър Владислав Горанов съобщи в писмо, че не може да си изясни от кое място идва фрапантната разлика в данните задълженията към непознати каси, откакто съгласно данни на шефа на Касата проф. Камен Плочев просрочените задължения към края на януари са за към 133 млн. лева, а съгласно доклада за осъществяването на бюджета към края на януари те са към 7,6 млн. лева

Последваха писма на Лекарския съюз и на Зъболекарския съюз, включително до премиера Бойко Борисов, че апелът на финансовия министър да се прекратят договарянията и да не се подписва рамков контракт с лекарите и зъболекарите, до момента в който не се обясни финансовата обстановка в Касата, е противоконституционен . Лекарите и зъболекарите настояват пред премиера, че осуетяването на подписването на рамковия контракт ще докара до рецесия в опазването на здравето и поредност от митинги.

Всъщност задълженията към непознати здравни каси не са загадка. От стенограма от съвещанието на Надзора от октомври предходната година е видно, че надзорниците са питали Кирил Ананиев, който по това време е ръководител на Надзора, какво ще се случи с милионите левове задължения към непознати каси, а той ги дефинира като „ вътрешен недостиг на Касата “.

По информация на bTV проф. Плочев е в болница . В момента Касата няма и подуправител. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР