Възложил съм проверка по случая с починалия Адриан Петков, за

...
Възложил съм проверка по случая с починалия Адриан Петков, за
Коментари Харесай

Разследват смъртта на Адриан Петков, недочакал трансплантация на бял дроб

Възложил съм инспекция по случая с умрелия Адриан Петков, с цел да разберем кой е сбъркал и да си поеме отговорността, разгласи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев на брифинг в министерския съвет след среща с родственици на 29-годишния Адриан Петков, който умря, до момента в който чакаше за белодробна трансплантация.

Ананиев изясни, че е разпоредил със заповед Инспекторатът на Министерството на здравеопазването да направи цялостна инспекция на Министерството, на Изпълнителната организация по трансплантации и на Комисията за лекуване в чужбина за това, какви диалози са водили с австрийската клиника и с „ Евротрансплант " и къде в този интервал от време не е свършена работата, с цел да се стигне до тук. „ За да разберем кой е сбъркал и да си понесе отговорността, тъй че да не се повтарят грешките ", изясни здравният министър.

Той изясни, че диалогът на премиера Бойко Борисов с родителите на Адриан е бил извънредно потребен. „ Трябва да се организира донорска акция, тъй като без да имаме донори няма по какъв начин да спасяваме хората. И ще създадем всичко допустимо да изградим нужния потенциал донорството и трансплантациите да се правят в България. Свързал съм се с мои другари от други страни, които да ни оказват помощ това да се случи в България ", сподели още Ананиев.

Здравният министър уточни, че с цел да стане постоянен член на „ Евротрансплант ", България би трябвало годишно да имаме 70 донора, а сега има под 10. „ Ако съберем нужното донорство, можем да употребяваме клиниките в Европа, които са на доста високо ниво. Започнали сме работа по този въпрос и по построяването на потенциал у нас, само че той лишава дълготрайно време. Разпоредил съм да създадем указател на всички хора, които имат потребност от белодробни трансплантации, тъй че те да бъдат следени от самото начало, с цел да имаме цялостна информация за положението им когато и да е ", сподели още той.

Комисията по опазване на здравето ще се ангажира със незабавни законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България, заяви националният представител от ГЕРБ и ръководител на парламентарната здравна комисия доктор Даниела Дариткова.

„ Решението на Комисията по опазване на здравето е в незабавен порядък да се ангажира със законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България. Смятаме, че всичко това ще даде добра нормативна основа, с цел да се развие системата за донорство и това да стане задачата, която да продължи фамилията на Адриан, макар претърпяната загуба ", сподели още доктор Дариткова.

От своя страна, братът на Адриан – Алберт Петков, уточни, че има идея за промяна в цялата здравна система. „ Хората би трябвало да схванат какъв брой е значимо да не погребваме възможностите на другите. Съгласни сме да работим за хората, чакащи трансплантации. Но първо би трябвало да обърнем внимание на българското, а по-късно и на другите решения. Трябва да взимаме образец от братчето ми и от хората, които бутат нещата, с цел да стават. Не би трябвало нещата да са „ болен здрав носи ". С господин Борисов и Министерството на здравеопазването ще създадем всичко допустимо хората да станат по-информирани по отношение на донорството. Вярвам, че те ще схванат същността. Всичко зависи от нас ", сподели още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР