Възлагаме на правителство с мандат 2 месеца до края на

...
Възлагаме на правителство с мандат 2 месеца до края на
Коментари Харесай

Служебният кабинет трябва да изготви програма за модернизация на армията до 2032 г.

Възлагаме на държавно управление с мандат 2 месеца до края на мандата си да внесе всеобхватна стратегия на стойност десетки милиарди и да сложи жалоните, в които ще се развива българската защита в идващото десетилетие, възмутиха се от " Възраждане "

Парламентарното болшинство задължи Министерския съвет да изготви всеобхватна и финансово обоснована стратегия за вложения в защитата до 2032 година Законопроектът мина със 136 гласа " за ", 25 срещу - всички от " Възраждане " плюс един от Българска социалистическа партия и  девет въздържали се.

Николай Дренчев от " Възраждане " изиска чуване на служебния министър на защитата Димитър Стоянов до момента в който депутатите разглеждаха Проект на решение за възлагане на Министерски съвет да изготви всеобхватна и финансово обоснована стратегия за вложения в защитата до 2032 г.  Той означи, че приемането на законопроекта е предопределено - пет парламентарни групи са вносители на този план. " Защо вършим това по този метод нямам пояснение. Възлагаме на държавно управление с мандат 2 месеца до края на мандата си да внесе всеобхватна стратегия на стойност десетки милиарди и да сложи жалоните, в които ще се развива българската защита в идващото десетилетие? ",попита Дренчев. 

" Ние бюджет не сме създали, работим с несъответстващ на инфлацията и на протичащото се бюджет от м.г. По какъв аршин специалистите от МО ще изпълнят тази точка? Това е безумно искане. Това ще бъде волно съчинение, в случай че в действителност го внеса в периода ", добави още депутатът от " Възраждане ". И допусна, че кабинетът няма да го внесе в период. Той акцентира, че държавното управление има 100 по-къс период от този на проектите, които би трябвало да направи.

Дренчев си изяснява настояването с това, че " евроатлантическото болшинство мощно се тормози, че след идващите избори МО, както и останалите министерства, ще бъдат ръководени от " Възраждане " и желаят да им вържат ръцете ".

Христо Гаджев уточни, че държавното управление към този момент е внесло такава стратегия за към 10 милиарда лева през октомври. А депутатите не би трябвало да се вършат, че тази тематика не съществува. С сходен акт щели да дадат тенденция какво да прави служебното държавно управление, тъй че да получи поддръжка. Щяло да се даде изясненост какво ще се изхарчи идната година.

Възлага се финансова рамка, която не се знае каква е, предизвести Дренчев.

Георги Георгиев от Политическа партия уточни, че желаят периоди за модернизацията на армията, каквито не са посочени пред комисията по защита. " Има 2 значими неща в решението - тематиката с военно-икономическия разбор за придобиване е доста значима и би трябвало да бъде развита добре. В никаква форма тези планове не би трябвало да бъдат разделяни на стадии ", считат от Политическа партия за превъоръжаването ни.

Атанас Славов от Демократична България отбрани предлагането за стратегия като уточни, че по този начин се дава изчерпателен метод по какъв начин да се работи. " Не става въпрос за одобрение на обособени планове, а за цялостна визия за превъоръжаване и рационализация на българската войска през идващото десетилетие ", настоя той.

А Христо Гаджев подсети, че Народно събрание е това, което взема решенията и може да подкрепя министерството. Винаги има еластичност по какъв начин да се провеждат цели и да се извършват в целокупност ", уточни той. И призна, че логиката е програмата да е на постоянно държавно управление, само че такова сега няма. Той даже бе удовлетворен, че предните две служебни не са внесли такава стратегия, само че се възмути че не са почнали работа, а постоянното държавно управление е почнало от нулата, сегашният длъжностен кабинет пък избрал различен метод и решил да работи. " Хубаво е това решение да бъде прегледано от парламент, който ще излъчи болшинство и държавно управление, което ще извършват тази стратегия, само че работата не би трябвало да стопира ", заинати се Гаджев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР