Възкръсването на хартиената бюлетина се отлага, след като днес Народното

...
Възкръсването на хартиената бюлетина се отлага, след като днес Народното
Коментари Харесай

Възкръсването на хартиената бюлетина се отлага. Засега

Възкръсването на хартиената бюлетина се отсрочва, откакто през днешния ден Народното събрание отхвърли импортираните от Българска социалистическа партия промени в Изборния кодекс да влязат в дневния ред на пленарните съвещания за седмицата. Но отлагането може да е краткотрайно.

Два са законопроектите, с които се желае да бъде анулирано напълно машинното гласоподаване на избори и хартиените бюлетини да се завърнат. Единият законопроект е импортиран от левицата още през април, а другият - от ГЕРБ в средата на юни. Разликите сред двата документа са козметични и плануват жителите да имат право да изберат по какъв начин да подадат гласа си - с бюлетина или посредством машина. Изцяло машинното гласоподаване във всички изборни секции с над 300 гласоподаватели и в страната, и в чужбина, бе въведено последно през 2021 година

От Българска социалистическа партия желаеха техния вид за промени в Изборният кодекс да се прегледа от Народното събрание след гласуването на актуализацията на Бюджет 2022, което тече през днешния ден. Председателстващият пленарното съвещание Мирослав Иванов подложи предлагането на гласоподаване. И то не беше признато безусловно " на ръба ". Крайният резултат в пленарната зала беше 115 гласа " за ", 115 - " срещу " и 1 - " въздържал се ".

Разпределението на вота по парламентарни групи е прелюбопитно. " За " разглеждане на Изборния кодекс гласоподаваха депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

От левицата обаче има и 1 глас " срещу ", който оказа основно въздействие върху крайния резултат. Той е на юриста Крум Зарков.

Освен Зарков, " срещу " проверка на изборните правила в частта " машинно гласоподаване " бяха народните представители от Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ, " Възраждане " и шестима от самостоятелните, отцелипи се от партията на Слави Трифонов. " Въздържалият " се народен представител е от Политическа партия, сподели справката на вота по парламентарни групи.

Идната седмица обаче има късмет Изборният кодекс да попадне в дневния ред. Причината - в първата пленарна седмица за новия месец опозицията има право да реди парламентарната стратегия. Това гласи правилникът за работа на институцията. Засега - в случай че всички групи в Народно събрание останат на декларираните все още позиции, паритетът " за " и " срещу " проверка на машинното гласоподаване и връщане на хартиените бюлетини се резервира. С лек превес на съперниците на концепцията.

ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - които желаят анулация на напълно машинното гласоподаване - в случай че са в цялостен състав, имат общо 119 гласа. Тоест това е оптималният брой гласове, който могат да съберат " за " измененията в Изборния кодекс. Условието е всички гласоподават като един и всички участват в пленарната зала.

Но в Българска социалистическа партия очевидно има разнообразни отзиви по въпроса. Крум Зарков не поддържа промените в изборните правила, признати през 2021 година, а и левицата тогава беше " за " напълно машинен избор. Депутатът Благовест Кирилов от партията на Корнелия Нинова пък призна, че през днешния ден не е взел участие в гласуването. " Българска социалистическа партия беше един от мощните гласове за машинния избор, аз не разбрах за какво си променихме мнението за по-малко от година ", декларира той във фейсбук. И добавя, че не може да взе участие в дейстия, които подреждат Българска социалистическа партия до ГЕРБ и Движение за права и свободи, какъвто е казусът.

Кирилов обществено оспорва и част от причините на левицата - че ниската изборна интензивност на последния парламентарен избор била, тъй като хората се " уплашили " от машините. Както и че част от гласоподавателите не могат да боравят с устройствата. " Нека спрем да подценяваме гласоподавателите. И дано напомним, че сега в секции с под 300 гласоподаватели към момента се гласоподава на хартия. Тоест хората в дребните обитаеми места, за които се допуска, че най-трудно боравят с такива устройства, още дават гласа си по обичайния метод ", написа депутатът.

Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ, отцепниците от групировката на Слави Трифонов и " Възраждане " имат общо 121 депутати. Условието те да предотвратят възкръсването на хартиените бюлетини е същото - да няма " разколебани " в позициите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР