Възходът на крайнодясната формация, особено силна в източните провинции, които

...
Възходът на крайнодясната формация, особено силна в източните провинции, които
Коментари Харесай

За първи път бе избран кмет на по-голям германски град от крайнодясната партия

Възходът на крайнодясната групировка, изключително мощна в източните провинции, които са били част от комунистическата Германска демократична република (ГДР) и са с по-нисък стандарт на живот, неизбежно буди безпокойствие у политиците от обичайните партии, отказващи изрично съдействие, да не приказваме за коалиране, с нея.

Изборните триумфи на АзГ обаче може да бъдат изтълкувани и като барометър за публичните настройки. Управляващата коалиция и главните опозиционни сили би трябвало да видят в тях сигнална лампа и да се запитат за какво милиони германци са дали своят вот през последните години за партия, определяна от водещите политици и медии като крайнодясна и популистка.

Кандидатът на АзГ Тим Лохнер завоюва творби през вчерашния ден балотаж на кметските избори в град Пирна, в източната провинция Саксония. Крайнодясната партия има изключително мощни позиции в този район, който е бил в Германска демократична република.

Впрочем локалните управляващи в Саксония единствено преди броени дни оповестиха АзГ за екстремистка организация. Така те последваха образеца на други провинции, които са били част от някогашната комунистическа Източна Германия - Тюрингия и Саксония-Анхалт. А АзГ записва високи изборни резултати и там. Това може би демонстрира, че водещите немски политици би трябвало да извърнат внимание освен на признаците, само че и на аргументите за тези процеси.

Според предварителните резултати 53-годишният Тим Лохнер, по специалност дърводелец, е получил 38,5 % от гласовете, заяви ДПА.

Агенцията прави ангажимента, че Лохнер в действителност не е член на " Алтернатива за Германия ", само че е бил повдигнат от нея. Така той е първият претендент на немската крайнодясна партия, определен за кмет на по-голям град в страната.

Представителят на Християндемократическия съюз (ХДС) остава втори с 31,4 на 100 от гласовете, а трети с 30,1 % е кандидатът, повдигнат от десноцентристката партия " Свободни гласоподаватели ", която е мощна в Южна Германия. Избирателната интензивност е била 53,8 %.

Лохнер водеше и на творби предишния месец първи тур на изборите, с поддръжка от съвсем 33 %. Тогава втори остана претендентът на " Свободни гласоподаватели ", с 23,2 %, а трети - представителят на ХДС, с 20,3 %.

Независим претендент зае четвъртото място с 13,7 %, а представителят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на федералния канцлер Олаф Шолц, освен това подсилен от втория сътрудник в ръководещата трипартийна коалиция - " Зелените ", получи под 10 %.

Несъмнено резултатите в Пирна отразяват неодобрение, най-малко в някаква степен, от властта и на федерално ниво.

В унисон с откритата процедура, представителят на ГСДП, както и самостоятелният кандидат, поддържа на балотажа претендента на ХДС - историческия противник на християндемократите, единствено и единствено да бъде спрян възходът на крайната десница. Показателно е обаче, че това не беше задоволително.

Асошиейтед прес дефинира изборната победа на Лохнер като следващото знаково достижение на " Алтернатива за Германия ".

Преди Пирна претенденти на АзГ реализираха две други знакови победи, напомня ДПА.

През август Ханес Лот завоюва кметските избори в Рагун-Йесниц. Градът с население от 9 хиляди поданици се намира в друга провинция, която е била част от Германска демократична република - Саксония-Анхалт.

Населението на Пирна обаче е близо 40 хиляди души. Градът, който се намира сред саксонската столица Дрезден и границата с Чехия, е част от изборен регион, вкарал представители на Азг в последните два състава на Бундестага - долната камара на немския парламент.

Малко преди този момент представител на АзГ за първи път бе определен за админ на админ на немски окръг. Роберт Зеселман завоюва съответните избори през юни в Зонеберг, Тюрингия - друга провинция, която е била част от Германска демократична република и където крайнодясната партия към този момент бе оповестена за екстремистка.

Основана едвам преди 10 години, " Алтернатива за Германия " към този момент разполага с 83 места в 736-членния Бундестаг, показва Франс прес. Тя получава към 20 % в изследванията на публичното мнение на федерално ниво, изпреварвайки социалдемократите на Шолц, да не приказваме за " Зелените " и най-малкия сътрудник от ръководещата коалиция - демократичната Свободна демократическа партия, въпреки да изостава от ХДС. При това известността на държавното управление понесе следващ удар в средата на предишния месец, когато Конституционният съд анулира бюджетните му проекти, принуждавайки го да одобри незабавни стопански ограничения.

Резултатите на АзГ са още по-високи в провинциите, които са били част от комунистическа Източна Германия. Догодина предстоят районни избори в три от тях - Саксония, Тюрингия и Бранденбург, и АзГ се надява да затвърди своя прогрес. Проучванията на публичното мнение отреждат безапелационно първо място на крайнодясната партия и в трите провинции, все с резултат над 30 %, отбелязва ДПА.

Впрочем съпредседателката на " Алтернатива за Германия " Алис Вайдел нощес приветства в обществената мрежа " Екс " изборната победа на Тим Лохнер като " исторически резултат " за своята партия, отбелязва Агенция Франс Прес.

И по този начин, АзГ, която първоначално бе в периферията на немската политика, от ден на ден се трансформира в главен фактор. Възходът ѝ буди безпокойствие измежду доста хора, които считат групировката за екстремистка, антидемократична и ксенофобска, показва ДПА.

Ключови за по-големите упоритости на " Алтернатива за Германия " на федерално ниво обаче може би ще се окажат изборите в още няколко немски провинции, както и вотът за Европейски парламент следващата година. Тогава ще стане ясно дали крайнодясната партия не е просто отдушник за доста гласоподаватели или в действителност може да предложи действителна опция. Второто, най-малко към този момент, наподобява малко евентуално.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР