Възходът на дрогериите също се забавя, но става висок. През

...
Възходът на дрогериите също се забавя, но става висок. През
Коментари Харесай

Веригите за потребителски стоки: Умерени купувачи

Възходът на дрогериите също се забавя, само че става висок. През предходната година продажбите на dm и Lilly Drogerie са се нараснали с малко над 15% при съвсем 21% година по-рано

© Надежда Чипева Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Ръстът в продажбите на тридесетте най-големи търговски вериги за потребителски артикули в България гладко и леко се забавя. Общият им оборот за 2018 година е 8.15 милиарда лв., което е с 8.3% повече, в сравнение с миналата година. В класациите предходните две години нарастването на продажбите беше по 10%. Разликата е, че през последните две години инфлацията се завърна, тъй че действителните растежи са даже по-ниски.

В обособените подсектори придвижванията не са идентични - до момента в който търговците на спортни артикули, на обзавеждане за дома и дрогериите са имали мощна 2018 година, при други тя е междинна, а при стилните марки продажбите съвсем стагнират. Разлики има и сред обособените сдружения - до момента в който в един подсектор някои търговци порастват бурно с нови обекти, други стоят застинали, а едно свива продажбите си.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
По-спокойно при храните и напитките

Забавянето на растежа идва главно от бранша на бързооборотните артикули, който генерира 71% от продажбите на фирмите в топ 30. Ръстът на осемте най-големи вериги за храни - Kaufland, Lidl, Metro, BILLA, " Фантастико ", T-Market, ЦБА, " Коме ", на които се дължат 63% от общите продажби в класацията, през 2018 година е 6.9%. Той е по-висок от междинния за пазара на бързооборотни артикули, който съгласно Nielsen през предходната година е 5.9%, само че въпреки всичко е по-нисък от растежа от над 9%, реализиран година по-рано. Освен това е и под междинния за топ 30.

Възходът на дрогериите също се забавя, само че става висок. През предходната година продажбите на dm и Lilly Drogerie са се нараснали с малко над 15% при съвсем 21% година по-рано. Подобна е наклонността и при трите разнородни вериги, профилирани в продажби на алкохол и цигари – Lafka, " Аванти " и LS Travel Retail – растеж 4.3% при 5.7% миналата година.

Ръстове при стоките за дома

Ново събитие за 2018 година е по-доброто показване на търговците, свързани със строителството, ремонтите и обзавеждането на дома. С максимален растеж - 20%, номинално е секторът " направи си самичък ". Но при по-внимателно вглеждане се вижда, че отличните резултати на HomeMax (бивш BauMax) единствено частично се дължат на главната активност на веригата. Ако се вземе единствено тази съставния елемент на HomeMax, растежът на бранша през 2018 година е 10% при 10.8% през 2017 година При веригата, която е косвено обвързвана с " Химимпорт ", има ексклузивен доход над 30 млн. лева, който е пояснен като " доходи от други вложения и заеми, приети като нетекущи активи ".

Внушителен скок от съвсем 18% означават търговците на мебели - IKEA, Аiko и Jysk, само че той е под миналогодишния от 22%. Датската верига за обзавеждане Jysk продължава да е рекордьор в класацията с растеж 44% - на половина под миналогодишния й.

Забързва се и растежът в продажбите на веригите за черна и бяла техника – " Технополис ", " Техномаркет ", " Зора " и " Техмарт ". През 2018 година той е бил 9% - три пъти по-голям спрямо растежа им година по-рано.

Спортните артикули са във форма

Магазините за спортни артикули Decathlon и Sport Dеpot, които бяха водачи през 2017 година със междинен растеж съвсем 28%, през предходната година имат нарастване в продажбите с 19% - най-високо, в случай че се одобряват действителните продажби в сегмента " направи си самичък ".

Силно понижава темпът на напредък в доход на трите най-големи вериги за облекла в страната – H&M, Zara, LC Waikiki. През 2018 година сумарният им оборот се усилва единствено с 2%, до момента в който година по-рано растежът е бил 17%. Но до момента в който през 2017 година облагите на топ три при модата намаляваха, евентуално поради острата конкуренция и масираните промоции, през 2018 година първите две съумяват да усилят позитивния си финансов резултат.

Ръстът в продажбите на веригата за домашен артикули и детски играчки Jumbo се свива на половина по отношение на миналата година до 10%. А оборотът на веригата за детски играчки " Хиполенд " задържа равнищата си, откакто през 2017 година набъбна с съвсем 12%.

28 вериги с растеж, 26 – на облага

Двадесет и осем от комерсиалните вериги в топ 30 приключват 2018 година с растеж на продажбите. Една трета са веригите с растеж до 10%, също толкоз - с сред 10% и 20%. Увеличението при рекордьора Jysk е 44%. Номинално при HomeMax то е с съвсем 35%, само че в случай че се прегледат единствено приходите от продажби на артикули веригата стагнира. " Хиполенд " и H&M също задържат продажбите си на равнищата от предходната година и единствено " Техномаркет " е със спад.

Общата облага на топ 30 се усилва с 12%, до момента в който година по-рано растежът беше двойно по-висок. При Kaufland, " Технополис ", Jumbo, " Фантастико ", Lidl, Metro, IKEA, а от тази година и при HomeMax тя e над 10 млн. лева

T-Market, която беше единственото сдружение на загуба през предходната година, още веднъж е на минус, само че по-малък. През 2018 година на загуба също така са били BILLA, " Техномаркет " и Jysk.

Пет отличника разместват класацията

Тридесетте най-големи търговски вериги по оборот в България остават без смяна през 2018 година по отношение на миналата. Половината от тях, включително и първите шест, даже резервират местата си от 2017 година Причината за останалите разбърквания в ранглистата са няколко компании отличници и една с по-слаб резултат.

Ръст от 17% изстрелва " Максима България " (T-Market) на седмо място - с две позиции нагоре по отношение на 2017 година " Лафка " слиза на осма позиция със слабия си растеж от два %. А спадът в оборота с 5.5% праща " Техномаркет " на девето място.

Jumbo приключва 2018 година с растеж 11%, само че е изместена от 11-а позиция от Praktiker, чиито оборот се усилва със 17.6%.

H&M слиза с три позиции до 16-а при оборот с половин процентен пункт под този от 2017 година dm с растеж съвсем 19% и ЦБА с съвсем 7% се качват с по една позиция нагоре - надлежно до 14 и 13.

" Баумакс България " (HomeMax) - с номинален растеж 34.4%, вторият максимален в топ 30, е причина за разбъркванията сред 17 и 19 позиция. Веригата се качва с две позиции нагоре до 17-а. Това намалява " Хаус маркет България " (IKEA) и " Доверие Брико " (Mr. Bricolage) с по една позиция надолу - надлежно до 18-а и 19-а. IKEA има растеж в оборота едвам 3%, а Mr. Bricolage – 9.3%. " Айко мулти консепт " (Aiko) се качва с две позиции нагоре до 21-а с помощта на растежа си с 26.8% - третият максимален в класацията. " Аванти 777 " има по-малък растеж – 8.2%, и пада с две позиции надолу до 23-а.

С две места нагоре е Decathlon, което смъква с две позиции надолу " Хиполенд " до 28-а. При спортната верига растежът е 16%, до момента в който търговецът на детски артикули е единствено с половин процентен пункт над оборота си за миналата година.

Веригите наемат повече личен състав

През 2018 година в 30-те водещи търговски вериги в България работят съвсем 35 хиляди души, само че годишният растеж е под 2%. С 54% се усилва личният състав в Jysk, с 35% в Decathlon, с 30% в Jumbo, с над 20% в Aiko и LC Waikiki. Съкращения на хора има в седем компании при четири миналата година. Втора година те не престават при " Лафка ", където през 2018 са работили на половина по-малко хора, в сравнение с през 2017 година При " Технополис " личният състав е понижен с над една трета. Между три и четири % е съкращението при " Хиполенд ", Kaufland и BILLA. Между два и три % е в HomeMax и минимално в Mr.Bricolage. При всички останали растежите на личния състав са двуцифрени цифри.

Германските вериги Kaufland и Lidl, които имат един притежател, държат 31% от общите доходи в топ 30. Заради огромните размери те разшириха логистичните си центрове

Фотограф: Велко Ангелов Веригите супер- и хипермаркети

Най-голямата група в топ 30 са веригите за бързооборотни артикули с акцент върху храни и питиета. От този бранш произлизат най-големите компании по обороти – на първите четири и шеста позиция в топ 30.

Специализираните вериги за акцизни артикули – алкохол и цигари, имат дял към 5% и това е третата най-голяма група по оборот, а дрогериите са с дял към 2.8%. Подреждането на шестте национално показани вериги е без смяна по отношение на предходната година и то е Kaufland, Lidl, Metro Cash&Carry, BILLA, " Фантастико ", T-Market.

Лидерът Kaufland продължава да е единственият ритейлър в страната с оборот над 1 милиарда лв.. Ръстът в продажбите на компанията леко нараства – от 4% през 2017 година на 5.2% за 2018 година Предишните години обаче темповете на напредък бяха двуцифрени. От Kaufland разясниха, че по отношение на смяната на интернационалния счетоводен стандарт 15, който влиза в действие от 2018 година, са преизчислили приходите си и за 2017 година и те са 1.49 милиарда лв., а не 1.74 милиарда лв., колкото бяха регистрирани по остарелия способ в предходния финансов доклад.

Печалбата от 72 млн. лв. е най-голямата за топ 30, въпреки и да понижава с 8% по отношение на 2017 година Сред веригите за бързооборотни артикули по доходност Kaufland е изпреварена единствено от " Фантастико ", и то с малко. Пазарният водач генерира 19% от общите доходи в класацията.

Ако през 2017 година разликата сред Kaufland и Lidl беше два пъти, в този момент оборотът на втория в класацията е единствено една трета под този на " Кауфланд България ". Общият дял от топ 30 на двете компании, които са благосъстоятелност на немската група Schwarz, е 31%.

През 2018 година Lidl реализира растеж на оборота 12.4% - колкото и през предходната година. Това е третият най-хубав резултат на бранша след този на T-Market и " Коме ". С оборот 945 млн. лв. компанията, която е декларирала упоритост до 2020 година да стане номер едно на българския пазар, към този момент доста се приближава до границата от 1 милиарда лв.. Печалбата, която през 2017 година понижава с 10%, през 2018 година нараства с 64%. Персоналът на Lidl също се усилва с над 12% до 2674 души.

С 1% растеж на продажбите и оборот 839 млн. лв. Metro съумява да резервира обичайна си трета позиция. След три следващи години спад на облагата през 2018 година веригата към този момент има растеж при финансовия резултат - с 27% до съвсем 18 млн. лв.. Същевременно личният състав й се усилва с 5% до 2479 души. Metro е единствената верига от вида кеш енд кери на българския пазар, а главните й клиенти са самостоятелните магазини, хорека секторът и офисите.

BILLA (4), веригата с максимален брой супермаркети в страната, чиято агресия продължава, усилва продажбите си съвсем с 6% при 9% миналата година. А откакто през 2017 година облагата й понижа с една пета и доближи 4.42 млн. лв., през 2018 година веригата към този момент е на загуба. Персоналът й се свива с 3%.

В тази ниша веригата с максимален растеж на продажбите през 2018 година още веднъж е литовската T-Market ( " Максима България " ), чиито продажби нарастват със 17%. Показателят се забавя по отношение на 2017 година, когато беше съвсем 25%, само че към момента е най-високият в бранша. През 2018 " Максима България " реновира три супермаркета и откри девет нови обекта и към този момент има 74 магазина в 38 града. Освен това T-Market съумява да понижи загубата, като от компанията се гордеят, че за пръв път от стъпването си в България са излезли на оперативна облага от 1.56 млн. лева

Отличникът в бранша е ТВ " Фантастико " (6). Продажбите на веригата, която е съсредоточена на софийския пазар, нарастват с 9% - по-бавно от миналата година, когато растежът беше 14%, само че към този момент надвишават половин милиард. Персоналът на компанията се усилва със 17%. Печалбата й нараства със 7% и доближава 26 млн. лв., като за съпоставяне предходната година растежът беше 4%. Макар да понижава рентабилността й, продължава да е най-високата измежду веригите за бързооборотни артикули – съвсем 5%.

Успешна е била 2018 година и за двете районни вериги супермаркети в топ 30. Продажбите на ЦБА (13), с център във Варна и база във Велико Търново, втора поредна година нарастват със 7%. Печалбата, която през 2017 година набъбна със 121%, в този момент резервира равнището си - 2.76 млн. лв.. Намаляването на личния състав продължава.

Половината от магазините на " Коме " (24) са в София, а останалите - в периметър Дупница, Перник, Ихтиман, Костинброд, Сливница. Ръстът на продажбите на веригата се забързва. При 9% през миналата година през 2018 година той е съвсем 13% до 76.6 млн. лв.. Печалбата, която обичайно е дребна, се свива до едвам 52 хиляди лв., а личният състав нараства с 25 души до 648. Дрогерии и акцизни артикули

Възходът на веригите дрогерии продължава. Ръстът в продажбите на dm (14) за предходната година е 18.7% до 136 млн. лв., а на личния състав – със 17.5%. Компанията, която интензивно отваря нови магазини, излезе на плюс през 2016 година, а през 2018 година облагата й нараства с 9%. В момента веригата има 73 филиала в 25 града в страната.

Продажбите на конкурентната Lilly Drogerie (20), чиито магазини към този момент са 48 в 23 български града, нарастват с ритъм 11% - на половина на този от миналата година. Печалбата на сдружението леко понижава – с 14% до 1.95 млн. лв., а личният състав нараства с 20%.

Оборотът на веригата Lafka (7), която през последните години построи мрежа от над 1000 павилиона в страната, нарастват с едвам 2% през 2018 година, откакто година по-рано стагнираха. Веригата усилва облагата си близо три пъти до 5.35 млн. лв. и понижава личния състав си на половина до 754 души.

" Ел Ес травъл ритейл България " (22) е дъщерно сдружение на френската Lagardere Travel Retail – международен водач в търговията по транспортни и пътнически зони. Продажбите на сдружението, чиито магазини са под марките Inmedio, Relay, 1 Minute, Discover Bulgaria, нарастват с 19.5%, което е двойно по-голям растеж спрямо миналата година. Печалбата също се усилва – с 44% до 3.5 млн. лв..

Темпът в продажбите на българска компания за цигари, алкохол, шоколадови произведения и кафе " Аванти 777 " (21) се забавя до 8.2%, само че през годината сдружението претърпя пожар в склада си. Направи си самичък

Делът на веригите вид " направи си самичък " от общите продажби на топ 30 е 4.7%. Секторът DIY се оглавява от Praktiker (11), компания на притежателите на " Технополис ", които получиха веригата преди пет години. За 2018 година оборотът й се усилва със 17.6% при 25.6% растеж миналата година, облагата също нараства.

Ако през 2017 година растежът в бранша беше подбуден от Praktiker, то моторът през 2018 видимо е HomeMax ( " Баумакс България " ), само че това се дължи на описаната странична интервенция. През 2014 година австрийската верига bauMax продаде сдружението си на българския притежател на магазините за килими Carpet Max. През 2015 година той притегли като вложител компания, близка до " Химимпорт ", и веригата беше преименувана на HomeMax. През 2016 година " Баумакс България " закупи Retail Park Plovdiv. От 2017 година основният съучастник в Carpet Max Пейо Николов към този момент не е измежду акционерите в сдружението.

При Mr. Bricolage ( " Доверие Брико " ) се следи растеж на продажбите с 9.3%, което е доста повече от миналогодишните 1.5%. Печалбата нараства над два пъти - от 3.8 млн. лв. на 8 млн. лв.. Веригата работи с 11 магазина в осем български града. Мебели и интериор

Продажбите на трите най-големи мебелни вериги резервират условен дял от 3% от общите продажби в класацията. Ръстът на приходите им обаче понижава с четири процентни пункта по отношение на 2017 година и е 17.7% за 2018 година Продажбите на водача IKEA ( " Хаус маркет България " ) се усилват с едвам 3%, по-слабо от предходната година, когато растежът им беше 13%. Печалбата на компанията (18) леко се усилва.

AIKO ( " Айко мулти консепт " ) е компанията с третия максимален растеж на продажбите през 2018 година Те се усилват с 27%, облагата пораства леко, а личният състав мощно - с една пета. Контролният пакет в това сдружение е благосъстоятелност на австрийската XXXLutz, втората в света мебелна компания.

Датската верига Jysk ( " Юск Бул " ), която през 2017 година влезе в класацията на 30-а позиция с помощта на рекорден растеж в продажбите от 88.9%, през предходната година също е първенец по растеж – с 44%. Компанията към този момент има 25 магазина в 18 български града. В резултат личният състав й се удвоява, само че пък е на дребна загуба. Черна и бяла техника

Четирите вериги за черна и бяла техника дружно имат 14% дял от продажбите в топ 30, като сумарно продажбите им нарастват с 9%. Печалбата на три от фирмите понижава, а четвъртата е на загуба. " Технополис България ", благосъстоятелност на Божидар Колев и Тодор Белчев през " Видеолукс холдинг ", оглавява класацията в бранша, като две следващи години не трансформира позицията си в общия топ 30. Приходите на компанията нарастват с 10%, само че облагата се свива с 36%. " Технополис " е и най-рентабилната компания в групата.

" Техномаркет " (9), която допреди три години беше водач в бранша, продължава да върви надолу. През 2016 продажбите на компанията, свързвана с Делян Пеевски, се свиват с 38%, през 2017 година – с 23%, а през 2018 година - с 5.5% до 218 млн. лв.. Загубата се задълбочава. Освен това тя редуцира 36% от личния състав си и той към този момент е 685 души.

Кризата с " Техномаркет " подтикна развиването на някои по-малки играчи в бранша. Магазини " Зора " ( " Зора-М.М.С. " ) три години поред усилват продажбите си, последните две с по към 20%, и съвсем приближават по доходи някогашния водач. Печалбата на компанията понижава със 7% до 3.9 млн. лв.. В момента има 36 магазина в 25 града.

С 11% се усилват и продажбите и на " Магнум – Д " (15), което стои зад веригата " Техмарт ", която към този момент има 12 магазина в седем града в страната и онлайн магазин. Дружеството е представител на редица марки бяла и черна техника, на Midea, дистрибутира лични марки Arielli, представител е на климатичната техника AUX и TCL. Започва да продава на дребно преди шест години. Основната част от продажбите му идват от климатични системи и хладилна техника, с огромен дял са и тв приемниците. През 2018 година облагата му се свива съвсем на половина. Модният бранш

Модният бранш е показан измежду 30-те водещи вериги от H&M (16), Zara (25) и LC Waikiki (27). Сумарният растеж на продажбите им е 2% при 17% предходната година, а общият дял в класацията е 3.3%. Продажбите на " Ейч енд Ем Хеннес енд Мауриц " (H&M) за 2018 година са за 132 млн. лв. – жестоко казано, колкото на другите две компании, взети дружно. Те са с половин процентен пункт под тези от 2017 година. За сметка на това облагата на компанията, която през 2017 година спадна с 45% до 1.8 млн. лв., в този момент се усилва с 68% до 3 млн. лв..

" Зара България " усилва продажбите си с близо 6% (наполовина на миналогодишния ръст). При облагата й обаче има растеж с 26% до 7.6 млн. лв., откакто миналата година се сви с 19%. Другите марки на испанската компания, които продават в България през обособени сдружения, не влизат в топ 30.

Продажбите на " Ел Си Уайкики ритейл Би Джи ", които растяха през 2017 година с 23%, година по-късно се усилват едвам с 3%. Печалбата на сдружението през 2018 година понижава с 38%. В същото време то усилва личния състав си с една пета до 423 души. Спортните артикули

Живият интерес на потребителите към спортни артикули, който се очерта през 2017 година, продължава и през предходната година. Двете вериги от бранша, показани в топ 30, имат дял 1.6% от общите продажби, само че растежът им е съвсем 19%.

През предходната година клиентите са оставили в петте физически обекта и в онлайн магазина на френската верига Decathlon ( " Декатлон България " ) 68 млн. лв. - с 16% повече, в сравнение с предходната година, като и облагата пораства с 14%.

По-бърз е растежът на приходите при Sport Depot ( " Спорт хранилище " ), компания с 26 физически и един онлайн магазин. Те се усилват с 22%, а облагата - с 23%. Детски артикули

Ръстът в приходите на веригата артикули за дома и детски играчки JUMBO (12) за 2018 година е 11% - на половина на този от миналата година. Търговецът усилва и облагата си с 11% – втората номинално най-голяма в класацията. Гръцката компания е нараснала личния състав си с 30% до 886 души.

В сегмента на детските играчки е и българската верига " Хиполенд " (28). През 2018 година приходите й се задържат на равнищата на миналата година, а облагата й понижава с 3%. Веригата има 28 магазина в 14 български града.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР