Въздушното замърсяване е обществен проблем. Той трябва да се реши

...
Въздушното замърсяване е обществен проблем. Той трябва да се реши
Коментари Харесай

Мръсният въздух убива над 1 000 души в България месечно

" Въздушното замърсяване е публичен проблем. Той би трябвало да се реши в партньорство с всички заинтригувани страни - и държавни, и общински, и самостоятелни подходи. ".

Това съобщи пред БНР пулмологът доктор Александър Симидчиев, който е народен представител от ПП/ДБ и заместник-председател на здравната комисия в Народното събрание.

Той акцентира, че въздухът става все по-чист и това е научно потвърден факт.
 11 града у нас осъмнаха с замърсен въздух
11 града у нас осъмнаха с замърсен въздух

В София концентрацията на прахуляк е до три пъти над допустимото

" Въздухът става лека бавно малко по-чист и по-малко нездравословен в сравнение с в предишното , само че това не значи, че той не е нездравословен. През 2021 година бяха признати новите стандарти за въздух на СЗО и те безусловно бяха на половина от това, което са били преди. Всяка година събираме от ден на ден и повече данни, че равнищата, с които преди сме се помирявали, имат измерим здравен резултат върху популацията ", уточни доктор Симидчиев.

Той изясни, че фините прахови частици (ФПЧ) могат да обхванат през белия дроб в кръвта, посредством която се разнасят из цялото тяло и повреждат всеки орган или система, като могат да бъдат наранени даже костите. Д-р Александър Симидчиев означи, че последствията са голям брой.

Той сподели още, че смъртността в България в резултат на замърсяването на въздуха е в диапазона между 12 до 15 хиляди души на годишна база, или не по-малко от 1000 души на месец .
 И тази заран София осъмна с замърсен въздух
И тази заран София осъмна с замърсен въздух

На места нормата от 50 микрограма на пространствен метър е повишена двойно

Според Симидчиев е нужно по-добро взаимоотношение сред министерствата на опазването на здравето и на околната среда и водите. " Въздухът не е отговорност единствено на едно министерство, а е отговорност на всички, " безапелационен е той. Д-р Симидчиев означи акцентира, че има доста да се работи по тематиката. Той също прикани Министерство на околната среда и водите да демонстрира по-активно отношение към всички други.

Александър Симидчиев увери, че равнищата на замърсяване в България не постановат вървене с противогази. " Това не е проблем, който може да решаваме на самостоятелно ниво. Това е проблем, който можем да решим единствено като общественост ", изясни той. Симидчиев съобщи, че всеки човек може да направи доста неща, с цел да бъде въздухът по-чист, като съгласно него 40% от казуса може да се реши с смяна на самостоятелното държание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР