Въздушната качествена среда в помещенията играе важна роля за вашето

...
Въздушната качествена среда в помещенията играе важна роля за вашето
Коментари Харесай

От замърсения въздух до затворения ум: Влиянието на ЛОС върху креативността

Въздушната качествена среда в пространствата играе значима роля за вашето благоденствие и здраве . Изследване, извършено от Нанянския софтуерен университет в Сингапур, прегледа въздействието на замърсяването на въздуха с субстанции , съдържащи се в разнообразни артикули като перилни препарати, парфюми, аерозоли и бои върху креативните качества на хората. Този опит дава забавни изводи по отношение на връзката сред качеството на въздуха и нашата дарба да генерираме реформаторски хрумвания и решения .

Изследването обхвана 87 студенти и продължи шест седмици . Всяка седмица участниците бяха провокирани да се оправят със съществени обществени и екологични провокации, като да вземем за пример световното стопляне, възходящата беднотия и увеличението на случаите на психологични разстройства. По време на срещите, те трябваше да предложат новаторски решения, употребявайки за задачата модели от конструктор LEGO.

Важната част от проучването беше мониторингът на качеството на въздуха в пространствата , като се отчитаха концентрациите на въглероден диоксид, фини прахови частици PM2.5 и летливи органични съединения /ЛОС/. Резултатите демонстрираха, че високите концентрации на ЛОС доста понижават креативните качества на участниците. Това значи, че когато въздухът в помещението е нечист с тези нездравословни съединения, хората склонни да оферират по-малко истински и новаторски решения.

Интересен факт е , че самостоятелна инспекция на моделите от LEGO, основани от участниците сподели, че в по-чист въздух тези модели са се отличавали с по-голяма трудност и многокомпонентност. Доброволците също по този начин са употребявали по-богат и експресивен език и са изготвяли по-подробни проекти при представянето на своите планове.

Летливите органични съединения /ЛОС/, които бяха оценени в проучването, се срещат в разнообразни артикули, като разтворители, ароматизатори, лакове, бои и парфюми. Те също по този начин са част от декоративната и почистващата козметика и синтетичните миещи средства /детергенти/.

Това проучване акцентира значимостта от чист въздух в работната среда , образователните заведения и домовете ни. Подобряването на въздушната качествена среда може да има забележителен позитивен резултат върху креативните качества на хората , повишавайки тяхната продуктивност и дарба да намират новаторски решения на провокациите пред нашето общество. В бъдеще, организациите и семействата може да извърнат повече внимание на качеството на въздуха, с цел да насърчат творчеството и нововъведенията в своите среди .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР