Въздухът в няколко града на страната е бил в пъти

...
Въздухът в няколко града на страната е бил в пъти
Коментари Харесай

Отново проблем с мръсен въздух над допустимото, но Столична община не пуска зелен билет

Въздухът в няколко града на страната е бил в пъти по-мръсен от допустимото последните часове. Това сочат данните за София, Пловдив, Враца, Ямбол, Кюстендил и Свищов, съобщи Нова телевизия.
В петък станцията в „ Хиподрума ” е отчела приблизително 150 микрограма на пространствен метър фините прахови частици, при норма - 50. Тази заран пък равнището е било малко над 50.
Световната здравна организация (СЗО) предлага хората да не се излагат на РМ2.5 със стойности над 25 микрограма на пространствен метър за повече от 24 часа, защото фините прахови частици могат да обхванат надълбоко в белите дробове и даже в кръвта. В София през днешния ден няма място, в което равнищата да са към здравословните.
Продължителното дишане на замърсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, считат лекарите. Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни болести на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.
Замърсяването на въздуха води до 7 милиона случая на преждевременна гибел по света всяка година, в това число на 600 000 измежду децата, сочат данните на Организация на обединените нации.
От Столична община обаче дават отговор, че не са налице изискванията за стартирането на зелен билет от 1 лев. Това можело да се случи единствено при осъществяване на превишение на ФПЧ 10 над 4 пъти допустимото, или над 200 мкг/м3, на най-малко две градски автоматизирани станции на приблизително денонощна норма.
Въпросното изискване към този момент не било налице съгласно измервателните точки на Изпълнителната организация по околната среда. От общината разясняват, че ще продължат да наблюдават обстановката.
В същото време от повече от денонощие станциите на гражданската организация https://airsofia.info/ демонстрират, че въздухът в София е в пъти по-мръсен от допустимото, като на доста места концентрацията на ФПЧ е с превишение към 10 пъти над нормата.
Столичната община е наясно, че замърсяването на въздуха минава всякави възможни граници, само че все пак не вкарва зелен билет, който да насърчи хората да употребяват градския превоз вместо колите си.
От " Московска " към този момент предизвестиха, че в четвъртък и петък въздухът ще е доста замърсен, само че ограниченията им се изчерпват с апели към популацията да употребява линиите на градския превоз и, в случай че е допустимо, да не пали камини и печки на дърва и въглища, а да употребява екоотопление.
Кметът има право да вкарва на ниска цена билет от 1 лев за метрото, трамваите и така нататък, в случай че е наясно, че съгражданите му ще дишат токсичен коктейл вместо въздух - при прогноза за жълт код за мъгла, инверсия, безветрие и ниско налягане и така нататък
Според критериите на общината зеленият билет трябваше да бъде въведен още през вчерашния ден и да важи през днешния ден. Досега Йорданка Фандъкова се е възползвала от това право единствено два пъти - през януари и през декември 2018 година
В последните седмици столицата мина през няколко интервала на замърсяване, само че през нито един от тях общината не посегна към програмата с ограничения, за които акцентира, че са над 100.
Замърсяването надвишава 3-4 пъти допустимите концентрации освен в " Красна поляна ", само че и в " Хаджи Димитър ", " Люлин ", " Банишора ", " Св. Троица ", " Подуяне ", " Младост 4 ".
Според данните на airbg.info тук-там в столицата нормите са над пет пъти по-високи. На уеб страницата си Столичната община също сигнализира за предстоящо замърсяване, само че с по-ниски стойности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР