Въвеждат нови изисквания за работата на брокери на недвижими имоти

...
Въвеждат нови изисквания за работата на брокери на недвижими имоти
Коментари Харесай

Нови правила за брокери на имоти и адвокати

Въвеждат нови условия за работата на брокери на недвижими парцели и юристи с промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари,

които са пуснати за публично разискване от служебното държавно управление.

които правят правни съвещания за покупко-продажба на парцели, прекачване на търговски сдружения, ръководство на пари или разкриване и ръководство на банкови сметки.

Брокери и юристи по покупко-продажби с парцели и ръководство на активи няма да може да са хора, които са били шефове или безкрайно виновни съдружници във банкрутирали компании,

в случай че са останали неудволетворени кредитори, гласят измененията в закона. Това условие ще важи и за шефовете на компании, които посредничат при покупко-продажбите с парцели.

През предходната година след извършено Пленарно съвещание на Комитета на специалистите за оценка на ограниченията против изпирането на пари (Комитета MONEYVAL) към България се ползва най-тежката процедура за мониторинг – “Процедура на засилен мониторинг ”.

Правилата на Закона за ограниченията против изпирането на пари да ревизират клиентите си ще би трябвало да съблюдават и компаниите, които дават депозитни касети в публични трезори, както и сдруженията,

които дават услуги за обмяна на виртуални валути, услуги за предпазване, прекачване или обмяна на виртуални активи.

Това значи тези компании да разпознават клиентите си, да откриват кой е действителният притежател на компаниите и да рапортуват на службите за съмнителни интервенции, които може да са свързани с пране на пари.

Това не се отнася за банките, които са под контрола на Българска народна банка. Фирмите, които реализират обмяна на виртуални пари, би трябвало да бъдат регистрирани в Национална агенция за приходите.

А хората и компаниите, които професионално оферират услуги по вписване на компании или дават адрес на ръководство или офис за регистрацията или действието на юридическо лице, би трябвало да бъдат регистрирани в Министерство на правораздаването.

Ако тези условия за регистрация на публичните трезори и лицата, които оферират регистрация на компании, не бъдат изпълнени,

При наново нарушаване санкциите стават двойни, а при систематични нарушавания може да стигнат до 500 хиляди лева

С измененията в закона ще разширят и случаите, при които ще би трябвало да бъде докладвано на службите.

Ще би трябвало да се рапортуват всички случаи на обмяна на виртуални валути на стойност над 1000 евро, в случай че в този момент рапортуват покупко-продажби над 15 хиляди евро.

ще би трябвало да рапортуват всеки случай на подозрение за изпиране на пари без значение от цената на договорката.

Те ще би трябвало да рапортуват и всеки случай на подозрение за верността на предоставените от клиентите данни за действителните им притежатели.

Сътрудници на бандити вън от банките



Въвеждат спомагателни условия за шефовете на банки и застрахователи.

Пазят документи 5 година след изтриване

Хора, тясно свързани с престъпно проявени, няма да може да бъдат притежатели или шефове на банки, както и да управляват пенсионни сдружения или застрахователни компании.

Ще бъде въведена възбрана “близък помощник ” на наказан за съзнателно закононарушение от общ темперамент да бъде притежател или началник на банка или да заема основни позиции във финансова институция.

Според препоръчаните текстове шефове или притежатели на банки няма да може да бъдат хора, които са били шефове на компания на наказан за съзнателно закононарушение, или дружно с наказания са управлявали комерсиално сдружение.

За “близък помощник ” ще се смята и всеки родственик или човек, с който дружно управляват някоя компания, в случай че поддържат с него връзки.

С измененията се вкарва обвързване компаниите да съхраняват всички документи, свързани с тяхното основаване, на адреса на ръководството им. Освен това шефове и синдици на компания все още на заличаването є ще би трябвало да поддържат списък с тези документи най-малко пет години след изтриване на компанията.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР