Въвеждат данък върху бакшишите. Правителството иска да обложи сервиза в

...
Въвеждат данък върху бакшишите. Правителството иска да обложи сервиза в
Коментари Харесай

Въвеждат данък върху бакшишите


Въвеждат налог върху бакшишите. Правителството желае да таксува сервиза в заведенията. Кръчмите ще би трябвало да заплащат заплати единствено по банков път и да одобряват заплащания с карта.
Получените бакшиши да се таксуват
с налог и осигуровки, предлага държавното управление. Текстовете са се появили в проектозакона за налога върху приходите на физическите лица, като пакетът от данъчни закони към този момент е в Народното събрание и ще стартира да се разисква още тази седмица в отраслова комисия.
Заведенията, категоризирани с повече от
една звезда, ще са длъжни да имат ПОС терминали за заплащане с карта, както и да изплащат заплатите на чиновниците си единствено по банков път. В подмяна на тези мерки правителството резервира по-ниската ДДС ставка за секора в размер на 9% до края на 2024 година
Мерките, изключително облагането на бакшишите,
надали ще донесат повече доходи в бюджета. Въпросът е, че за бюджета и всички данъчни закони са нужни гласовете на ГЕРБ, а Бойко Борисов и негласният сътрудник в обединението Движение за права и свободи твърдо застават зад ресторантьорската колегия и преференциалното им Данък добавена стойност.
Предложената редакция на ЗДДФЛ
звучи по този начин: „ Облагаемият приход от трудови правни отношения е трудовото заплащане и всички други заплащания в пари и/или в натура от работодателя или за сметка на работодателя, в това число всички авансово неопределени спомагателни парични заплащания “. Пояснява се, че „ авансово неопределени спомагателни парични заплащания “
са заплащания за положително обслужване,
които не са авансово избрани, получени при и във връзка осъществяване на трудовите отговорности на служащия или служителя, в това число когато не са платени директно от работодателя “.
Накратко работодателят ще би трябвало
да заявява и таксува бакшишите, които са получили чиновниците му. Или жестоко казано, на всеки 10 лева към 4 лева ще са за страната. Сега този тип заплащане е освободено от налог. Не е ясно обаче кой би направил това непринудено,
в случай че заплащането не е с карта.
В претекстовете към плана се показва, че аргументите, които постановат приемането на препоръчаната мярка, са „ свързани с нуждата от узаконяване на приходите и определяне на правилни наличия в касите на търговците “.
Ресторантите и заведенията ще са
длъжни и да слагат на видно място информация, че одобряват заплащане с карта. При неспазване на условието за съществуване на ПОС терминал са планувани санкции – от 100 до 500 лева за физически лица и от 500 до 2 хиляди лева за компании и еднолични търговци.
Спорната идея НАП да може да
може да приравнява приходи от цивилен договори на трудови обаче към този момент остава. От претекстовете към плана на ЗДДФЛ в действителност излиза наяве за какво Министерството на финансите упорства за текстовете. В тях се показва, че „ Съдебната процедура не позволява органите по приходите да квалифицират един контракт като трудов, даже да са налице всички характерности за това, което води до анулация на актове. Във връзка с направеното предложение е нужна смяна и в
Кодекса за обществено обезпечаване. “
Има обаче смяна в първичната концепция за облагане на събирачите на гъби и билки. Предлага се различен налог от 30 лева за всеки месец, през който се прави активността.
Министерството на финансите,
без да го анонсира, се е отказало от концепцията да вкарва спомагателен налог за банковия бранш. Текстовете в ЗКПО, с които се предвиждаше начислените обезценки към този момент да не се признават като данъчен разход, което действително би нараснало данъчната база и надлежно би означавало повече изискуем налог от кредитните институции, са отпаднали, се вижда от публикувания законопроект на уеб страницата на Народното събрание.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР