Въвеждането в експлоатация на два знакови обновени обекта бе отбелязано

...
Въвеждането в експлоатация на два знакови обновени обекта бе отбелязано
Коментари Харесай

Обновеният площад „Жени Патева“ в Бургас - любимо място на децата

Въвеждането в употреба на два знакови актуализирани обекта бе маркирано през днешния ден в Бургас не с публична гала, а с детски празник. Това са площад " Жени Патева ", ситуиран пред Агенцията по вписванията, и улица " Фердинандова ". Благодарение на обезпеченото посредством Оперативна програма " Региони в напредък " 2014 - 2020 година финансиране, те станаха доста по-привлекателни и комфортни за потребление от бургазлии и гостите на града.

Площад " Жени Патева " от десетилетия се употребява като обществено пространство за отдих и игри. През него се минава, с цел да се стигне до постройката на Агенция по вписванията /Стария съд/. Съвсем наоколо е и държавна такса " Адриана Будевска ". Цялото това пространство бе извънредно амортизирано с годините. След многократни настоявания от страна на кмета Димитър Николов пред държавната власт, поради положението на разпад, в което бе изпаднала постройката на Агенция по вписванията, тя бе ремонтирана, а Община Бургас съумя да реконструира пространството към нея, в това число площад " Жени Патева " и прилежащи улици.

Днес площадът е завършен като представително място, комфортно за отдих, игри, всеобщи прояви и краткотрайни изложения навън. Срещу него е ситуирана детска площадка за възрастова група от 3 до 12 година и две симетрично ситуирани беседки в прилежащата зелена повърхност. Настилката е ударопоглъщаща, инсталирана е ограда с височина 1 м. Устроени са два вход/изхода с ширина 2 м. Поставени са 5 бр. уреди за игра - едно от тях е предопределено за прилагане от хора с двигателни увреждания. От двете страни на детската площадка са сложени архитектурно - художествени детайли от полимер. От северната страна те изписват " ПЛОЩАД ", а от южната- " ЖЕНИ ПАТЕВА ". Тези детайли не са единствено за хубост, те са и места за сядане. Цялото пространство е наситено с нови пейки, кошчета за боклук, осведомителни табла.

В непосредственост са инсталирани подземни контейнери за събиране на боклуци. Под повърхността е построен под земята контейнер, който събира дъждовните води, попадащи на територията на площада, а след това те се употребяват за поливни потребности. Осветлението е ново, енергоефективно и допълнено със слънчеви панели. Поставено е видеонаблюдение на основни места, за повишение сигурността на средата и понижаване случаите на вандализъм.

Улица " Фердинандова " пък е съществена за ЦГЧ и к-с " Възраждане ". Нейната реорганизация включва рехабилитация на уличните платна и тротоарните настилки. Въведена е смяна в организацията на придвижване по улицата, която стана еднопосочна /така бе повишен броят на местата за паркиране/. По протежението й са сложени нови детайли на градското обзавеждане - пейки, кошчета за боклуци, колчета и анти паркинг - болард детайли. Монтирано е енергоефективно улично осветяване. Част от старите дървета са отстранени, само че на тяхно място са засадени нови екземпляри от по-подходящи типове. Това направи улицата доста по-комуникативна, комфортна и безвредна.

Гости на днешния детски празник бяха зам.-кметовете на община Бургас - Руска Бояджиева и Чанка Коралска, ръководителят на локалния парламент Костантин Луков, основният секретар на Областна администрация - Валентин Люцканов.

Реконструкцията на площад " Жени Патева " и ул. " Фердинандова " е част от плана " Осигуряване на уравновесена градска среда в ЦГЧ, ж.к. " Възраждане " и " Меден Рудник " - стадий 1 ", контракт № BG16RFOP001-1.004-0003-C01, финансиран по Оперативна програма " Региони в напредък " 2014 - 2020 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР