Въвеждането на внезапни проверки по домовете на търговците и персонала

...
Въвеждането на внезапни проверки по домовете на търговците и персонала
Коментари Харесай

Манолова: Със Закона за КЗК Борисов въвежда „бизнес полиция”

„ Въвеждането на неочаквани инспекции по домовете на търговците и личния състав им е геноцид и жестоко проявление на върховенството на правото ”, показва Манолова Законопроектът се преглежда през днешния ден на първо четене в правната комисия на Народното събрание
Премиерът Борисов да отдръпна следващия абсурден законопроект, този път за Комисия за защита на конкуренцията, импортиран дни преди приключването на мандата му, който е геноцид против българския бизнес. Ще си направи ли Комисия за защита на конкуренцията „ бизнес полиция ", с цел да притиска бизнеса - този отговор търсим от премиера Борисов, който е внесъл законопроекта.

Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ " Мая Манолова в свое мнение до медиите по отношение на промени в Закона за защита на конкуренцията, импортирани от Министерския съвет.

Законопроектът се преглежда през днешния ден на първо четене в правната комисия на Народното събрание. За публично разискване в Портала за публични съвещания на Министерски съвет е оповестен на 21 декември 2020 година за период от 30 дни.

По създание цялата философия на измененията да трансформира Комисия за защита на конкуренцията в проверяващ орган съставлява нарушаване на конкурентното право и основава заплаха от вменяване на Комисия за защита на конкуренцията на репресивни функционалности, каквито по закон няма, показва Манолова.

Припомняме, че в Народното събрание законопроектът е импортиран на 29 януари от Министерския съвет и би следвало да транспонира Директива (ЕС) 2019/633 за нелоялните търговски практики и Директива (ЕС) 2019/1 за пълномощията на органите по конкуренция на страните членки. Транспонира и два регламента - Регламент (ЕО) № 1/2003 за разпоредбите на конкуренция и Регламент (ЕО) № 139/2004 за Контрол върху концентрациите сред предприятия.

Призоваваме министър председателят да спре да употребява самостоятелни органи като ЦИК и Комисия за защита на конкуренцията за репресии, по отношение на бизнеса, политически права, съпротива, и за въвеждане на пълзяща тирания, добавя Манолова.

Хитростта на кабинета няма да мине, макар, че са се пробвали да замаскират зад публично разискване желанията си за гнет над бизнеса, като разгласяват законопроекта в портала четири дни преди коледните и новогодишните празници и са постановили минималния период от 30 дни за разискването, безапелационна е тя.

По думите й измежду текстовете в законопроекта най-фрапиращите са „ неочакваните инспекции " на търговци и купувачи на храни и селскостопански артикули при подозрение за нелоялни търговски практики. Предвидените инспекции по домовете им и отвън комерсиалните обекти съществено визира съществени права, както на мениджмънта, по този начин и на чиновниците, включително и на продавач-консултантите на разследваното дружество, без това да се изисква от Директивата за нелоялни търговски практики, изяснява Манолова.

Като доста скандални тя дефинира и текстовете, които разрешават спомагателна интервенция на Комисия за защита на конкуренцията при реализирането на сливания и придобивания, без критерии и периоди за използване на тези пълномощия на Комисия за защита на конкуренцията.

Засегнатите бизнеси няма да имат право на достъп до преписките водени от Комисия за защита на конкуренцията, което пък е нарушение на правото им на отбрана, безапелационна е Манолова.

Според нея изключително внимание заслужава практическият рекет от страната против бизнеса, очакван в текстовете за размерите на наказания за предприятието-нарушител, които са в милиони левове и са непропорционално високи наказания по отношение на равнището на социална заплаха на този вид нарушавания, показва Манолова.

Манолова приканва стопанските, работодателските и браншовите организации на бизнеса да изразят самоуверено мнението си и да защитят ползите си, като дружно не разрешат този законопроект да се трансформира в настоящ закон.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР