Въвеждането на валутния борд у нас е едно от най-хубавите

...
Въвеждането на валутния борд у нас е едно от най-хубавите
Коментари Харесай

25 години по-късно: Валутният борд е най-хубавото нещо в новата ни история

Въвеждането на валутния ръб у нас е едно от най-хубавите неща в стопански проект у нас в най-новата ни история. Това съобщи за по телевизия Bulgaria On Air финансистът - доцент Красимир Ангарски, именуван " бащата на валутния ръб в България ".

Той е безапелационен, че страната ни е напълно подготвена за влизане в еврозоната и поради, че от години сме във валутен ръб и сме вързани към еврото, действително можем единствено да печелим от въвеждането на единната европейска валута.

" Аз не знам в годините на прехода да има различен подобен закон, който да работи безотказно като закона за валутния ръб. Стив Ханке преди време предсказа, че валутният ръб ще се провали, само че ето - 25 години по-късно той работи безотказно ", разяснява Ангарски.
 Управителят на Българска народна банка: Влизането в Еврозоната ще бъде една от стратегическите задания през идната година и половина
Управителят на Българска народна банка: Влизането в Еврозоната ще бъде една от стратегическите задания през идната година и половина

" Допълнителните непрекъснати бюджетни разноски ускоряват риска от инфлация ", разяснява Димитър Радев

Според него главен проблем е неналичието на съответна разяснителна акция от страна на политиците у нас по отношение на влизането на България в еврозоната - естественото продължение на валутния ръб.

" Ние на процедура сме въвели еврото, тъй като в този момент можеш да отидеш до банката и да ти сменят по закрепения курс колкото искаш валута. След като еврото стане публична валута у нас обаче ние ще спечелим от транзакциите, които в този момент се обръщат от една в друга валута, ще спрем да " храним " банките излишно(...)

Еврото на процедура е въведено, покупко-продажбите с парцели са в евро, всичко върви в евро. Ама щели да банкрутират някои банки, Франция и Германия в миналото можело да върнат франка и марката. Добре, в случай че това стане, ние ще си върнем лв. и готово ", споделя финансистът.

Красимир Ангарски акцентира, че даже да има спекулативна инфлация, то тя ще отшуми доста бързо - в границите на седмици, какъвто е опитът от всички страни в еврозоната.

Колкото до историята на въвеждането на валутния ръб преди 25 години у нас, финансистът си спомня по какъв начин посредством " връзването " на лв. към немската марка хиперинфлацията и тежката икономическа рецесия у нас са останали в историята.

" Аз тогава се преборих институцията Българската национална банка да остане, тъй като имаше концепция тя да бъде закрита и обединен финансов надзор да се упражнява от Швейцария. Аз споделих твърдо не ", спомня си Ангарски, именуван още " проектант на валутния ръб ", по това време министър без портфейл.

Той добавя, че не му се мисли каква би била ориста на България в случай че не бяхме вързали лв. към марката.
 Митове и митове за раждането на Валутния ръб
Митове и митове за раждането на Валутния ръб

Четвърт век Паричният съвет охранява финансовата непоклатимост на България
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР