Въвеждането на тол системата се отлага за не по-късно от

...
Въвеждането на тол системата се отлага за не по-късно от
Коментари Харесай

Въвеждането на тол системата се отлага за следващата година

Въвеждането на тол системата се отсрочва за не по-късно от март идната година, реши парламентарната комисия по районна политика, като одобри препоръчаните през вчерашния ден от ГЕРБ промени в Закона за пътищата. Спешната корекция скара ръководещи и съпротива, съобщи Българска национална телевизия .

Пред депутатите шефът на Националното тол ръководство Олег Асенов заяви, че от началото на годината до момента са събрани близо 252 млн. лева от пътни такси и предвижда двойно нарастване на сумата до края на годината.

Левицата упрекна ГЕРБ, че съзнателно бави тол системата поради идния локален избор, защото ще принуди тежкотоварните коли над 3.5 т да заплащат за време на километър. Дора Янкова, народен представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ”: „ Сега желаете по време на изборите да е безшумно, да е умерено, ТИР-овете да си пътуват, пари да не събира страната, с риска даже да се лишим от средства, тъй като се появи звук в системата. И като се появи шума в системата, дайте да е безшумно по време на евроизборите и на локалните ”.

От ГЕРБ отхвърлиха обвиняванията с аргумента, че отлагането е належащо, с цел да се тества системата и да се реализира консенсус сред страната и бизнеса за обсега на платената пътна мрежа и цените. Александър Ненков, зам.-председател на парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление: „ От другата страна имаше едни консуматори, в лицето на превозвачите, които сигурно не им е прелестно от самия факт,че ще им се усилят таксите, които би трябвало да заплащат, с цел да употребяват тази пътна мрежа.

И няма по какъв начин видите ли да се съглася, че това било поради локалните избори. От АПИ обясниха, че на 16 август ТОЛ системата ще проработи само че няма да се събират такси. Отлагането до март ще даде опция на бизнеса да си калкулира в бюджетите новите разноски ”. Георги Терзийски, ръководител на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура ” (АПИ): „ Човекът с камиона, с хляба, като си вземе бордовото устройство и мине по маршрута си, да знае тъкмо какъв брой ще му коства, преди да го е заплатил ”. Директорът на националната тол система предвижда, че до края на годината приходите от пътни такси ще надвишават 400 млн. лева още преди да е въведено заплащането на километър за тежкотоварните коли и даде образец. Без нито един срещу и единствено трима " въздържали се " депутатите се съгласиха тол системата да се отсрочи за идната година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР