Въвеждането на таван на цените на газа заплашва да намали

...
Въвеждането на таван на цените на газа заплашва да намали
Коментари Харесай

Таванът на цените на газа заплашва да задълбочи енергийната криза

Въвеждането на таван на цените на газа заплашва да понижи доставките на горива в Европейски Съюз и да изостри енергийната рецесия. Решението беше приветствано от няколко азиатски вносители на полутечен природен газ, които се конкурират с европейските си съперници, се споделя в разбор на организация „ Блумбърг “.

Износителите на полутечен природен газ може да се изкушат да доставят гориво в Азия, в случай че цените там са по-благоприятни.

Налагането на ценови таван при липса на механизми за ограничение на потреблението заплашва да докара до дефицит на предложение.

Тази седмица европейските страни реализираха съглашение за въвеждане на таван на цените на природния газ, с което сложиха завършек на месеците на политически диспути за това дали да се намесят в енергийния бранш. Но макар че механизмът може в действителност да помогне за попречване на внезапните съмнения в цените, той евентуално ще направи Европа по-уязвима в изискванията на недостиг на предлагането и засилената конкуренция от Азия.

Въвеждането на таван на цените на газа при липса на механизми, свързани с търсенето, заплашва само да задълбочи недостига на доставки на газ в Европа, като предизвиква потреблението. Това се споделя в оповестения на 19 декември отчет на анализаторите на „ Голдман Сакс Груп “, измежду които и Саманта Дарт. Това може да докара до понижаване на международното предложение през идната година, а при положение на най-лошия сюжет държавните управления ще би трябвало да лимитират потреблението на газ.

Освен това общ ценови таван би лишил европейските вносители от опцията да усилят доста предлаганите от тях цени, с цел да обезпечат задоволително доставки на полутечен природен газ. Представители на промишлеността към този момент предизвестиха, че товарите с полутечен природен газ ще бъдат пренасочени към Азия, в случай че цените там надвишават европейския таван, което може и да се случи, като се има поради, че търсенето в Китай към този момент стартира да се усилва с облекчаването на карантинните ограничавания.

Вносителите на полутечен природен газ в Европа и Азия се конкурират между тях за доставки от едни и същи експортьори, като Съединени американски щати и Катар. Едно от преимуществата на въвеждането на таван на цените е, че то може да понижи вероятността от яростна конкуренция сред европейските и азиатските купувачи, а оттова и от ценови скокове при спот доставките. Цените на втечнения природен газ в Азия отразяват тъкмо развиването на цените в Европа и двата пазара станаха тясно свързани през последната година, защото вносителите би трябвало да се конкурират за доставки.

Ограничението на цените на природния газ в Европа, което би трябвало да влезе в действие през февруари, може да бъде анулирано, в случай че зародят „ неподходящи последствия “. Този ценови таван не се ползва за извънборсовата търговия, което би могло да докара до всеобщо изместване на тържищата към по-малко транспарантни пазари.

Страните от Европейски Съюз се споразумяха да лимитират цените на природния газ до 180 евро за мегаватчас, което е към 56 $ за милион английски термични единици. За да влезе в действие това ограничаване, цените на природния газ би трябвало да останат над това равнище в продължение на три дни, както и над цените на втечнения природен газ. Ако подобен ценови таван беше въведен по-рано тази година, той щеше да е в действие повече от 40 дни през август и септември.

През август и септември цените на втечнения природен газ в Азия надвишиха 56 $ за милион английски термични единици за към две седмици.

Решението за налагане на таван на цените на газа беше приветствано от няколко азиатски вносители на полутечен природен газ, които преди този момент станаха жертва на верижната реакция на по-високите европейски цени вследствие на войната на Русия в Украйна. Спот цените в Азия се двоумят сред 19 и рекордните 85 $ през тази година, което принуждава някои вносители да отсрочат проектите си за покупка. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР