Въвеждането на прогресивно данъчно облагане е тема на синдикатите от

...
Въвеждането на прогресивно данъчно облагане е тема на синдикатите от
Коментари Харесай

ДПС: Прогресивното облагане няма да действа като антикризисна мярка

Въвеждането на прогресивно данъчно облагане е тематика на синдикатите от много време, а предходната седмица в Народното събрание се състоя и полемика, хазаин на която беше депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков. Като цяло мярката има поддръжката на левите, въпреки и до този миг да не е подхваната стъпка за законовото й въвеждане. News.bg попита за мнението им останалите партии в Народното събрание.

Плоският налог е елементарен за използване. Веднага след въвеждането му се усилиха приходите от него. Това съобщи за  бившият финансов министър Петър Чобанов. Предимствата са, че той е съгласуван с равнището на икономическо развиване на България, посочи той.

У нас главните фактори на производството - труд, капитал и технологии - са проблематични. Нямаме задоволително вложения, капитали, за технологиите да не приказваме, акцентира Чобанов. Ако се анулира плоският налог и се оскъпи трудът, това в допълнение ще отблъсне хората, които биха работили тук и ще отблъсне бизнесът, който би вложил тук, разяснява още той.

Според депутата от Движение за права и свободи плоският налог е най-хубавото, което можем да имаме като данъчна система.

Относно коментара на синдикатите, които желаят връщането на прогресивното облагане, че в страните, където е въведен плосък налог, има и необлагаем най-малко доцент Чобанов посочи, че в България при въвеждането му е решено да имаме чист плосък налог. Ако има необлагаем най-малко и плосък налог, това, по думите на някогашния министър на финансите, е двойна ставка - едната нулева, другата от 10%.

Връщането на прогресивното облагане няма да подейства като антикризисна мярка, съгласно Чобанов. По мнението му това ще върне практики от предишното на отбягване на данъчно облагане. В взаимозависимост по какъв начин би изглеждала една данъчна канара, тези, които са по-близо до горното равнище на облагане като %, ще имат тласъци в никакъв случай да не попадат в това горно равнище на облагане и ще търсят малки врати по какъв начин това да се случи, изясни той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР