Въвеждането на електронни рецепти създаде проблеми на пациентите и фармацевтите

...
Въвеждането на електронни рецепти създаде проблеми на пациентите и фармацевтите
Коментари Харесай

Проблеми с електронните рецепти и във Варна

Въвеждането на електронни предписания сътвори проблеми на пациентите и фармацевтите и във Варна. Появиха се апели за връщане на старите хартиени предписания.

 

" При нас проблем няма. Какво се случва в аптеките е доста забавно. До предходната седмица проблем нямаше, а в този момент имаме голям проблем – няма антибиотици, това го няма, това го няма, има потребност от размени и по този начин нататък. Или до предходната седмица в аптеките в директно нарушаване на наредби и закони не са изпълнявали тъкмо нашите предписания или сега тече проведен бойкот ", съобщи доктор Николай Христов, персонален доктор за Българска национална телевизия.

Фармацевтите споделят, че постоянно кодовете на медикаментите, изписвани от лекарите, са разнообразни от тези, които употребяват те. Има и други проблеми.

" Софтуерът, който е при сътрудниците лекари, които назначават лекарствените артикули, изписва даден лекарствен артикул, който за голямо страдание няма предложение от много време на пазара. За това е доста значим миг да имаме алтернатива за генерично заменяне на лекарствен артикул ", добави Милен Фотев, фармацевт.

Според доктор Христов заплаха за пациентите има, в случай че се върне хартиената рецепта.

" Опасност за пациентите е да продължава своеволното и безотговорно разпределяне на антибиотици в аптеките ", добави доктор Николай Христов.

От здравното министерство са уверени, че скоро казусът с електронните предписания ще бъде решен.

" До края на месеца ще събираме всички сигнали за дефекти в сегашната система, като имайте поради, че две години към този момент сътрудниците могат да изписват електронни предписания и хартиени предписания. Тоест това беше този временен интервал ", сподели още министърът на опазването на здравето Христо Хинков.

Кодовете на медикаментите за лекари и фармацевти ще бъдат уеднаквени, съобщи министър Хинков. Според него електронната рецепта е метод да се изсветли пътят на лекарството - от изписването му от лекаря до продажбата в аптеката.

Целта е да не се позволява периодическа липса на избрани лекарства в аптечната мрежа, измежду които антибиотици и медикаменти за диабетици.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР