Въвеждането на двойни рецепти предлага МЗ. От министерството настояват от

...
Въвеждането на двойни рецепти предлага МЗ. От министерството настояват от
Коментари Харесай

МЗ предлага двойни рецепти – и електронни, и на хартия

Въвеждането на двойни предписания предлага Министерство на здравеопазването. От министерството упорстват от 1 ноември лекарствата, които се изписват на бяла рецепта, да бъдат отпускани
и електронно, и на книжен притежател.
Основание за смяна в Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули бяха
получените десетки сигнали за усложнения
от страна на медицинските експерти, които нямат подписан контракт с НЗОК. На тях им се постанова да извършат спомагателни разноски по внедряване на медицински програмен продукт за определяне на лекарствени артикули. Сигнали имаше и от лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които
предписват лекарствени артикули на рецептурна бланка с бял цвят
на приети в болница пациенти в съответното лечебно заведение, оповестяват от Министерството на здравеопазването.

Целта на оферти план е да се даде опция на всички медицински експерти да предписват лекарствени артикули на рецептурни бланки с бял цвят. Както електронно, по този начин и на книжен притежател.

След осъществен разбор за сходство с правото на Европейски Съюз се откри, че публичните връзки, предмет на плана на тази разпоредба, не са регламентирани в европейското законодателство. В нито една страна членка на Европейски Съюз, като се изключи Естония, няма изрично обвързване медикаменти да се изписват само на електронни предписания. В цялата европейска процедура се позволяват двата типа определяне.

Ако препоръчаните промени бъдат признати, лекарствените артикули ще могат да се издават както електронно, по този начин и на книжен притежател.
Така ще се обезпечи и подсигурява цялостният достъп на популацията
до лекарствени артикули, в това число няма да бъде лимитирана опцията за определяне на лекарствени артикули при домашно посещаване от страна на доктор.

Предложенията за промени в Наредба № 4 са оповестени за 30-дневно публично разискване на уеб страницата на Министерството на здравеопазването.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР