Въвеждането на диференциран ДДС от 9% върху книгите, детските храни

...
Въвеждането на диференциран ДДС от 9% върху книгите, детските храни
Коментари Харесай

9% ДДС струва близо 220 млн. лв. Но свали ли цените - МФ не знае

Въвеждането на диференциран Данък добавена стойност от 9% върху книгите, детските храни и заведенията за хранене се очакваше да докара до понижаване на крайните цени за потребителите. Няма разбор дали този резултат е реализиран и по какъв начин се разпределят изгодите от данъчното облекчение сред търговците и жителите. Каква е оценката на резултатите от въвеждането на диференциран Данък добавена стойност през 2022 година?

Този върос е задал депутатът от " Демократична България " Мартин Димитров на финансовата министърка Росица Велкова, като се стимулира, че е значимо да знаем какви са данните преди да се реши би трябвало ли тази мярка (въведена първо за заведенията от последното държавно управление на ГЕРБ по време на Коронавирус пандемията) да бъде продължена. Въпросът е заложен документално - по линия на парламентарния надзор, и надлежно от МФ дават отговор отново по този начин. Но от отговора излиза наяве, че малко неща са ясни, в това число смъкна ли цените за потребителите на тези артикули и услуги по-ниският налог.

Росица Велкова първо показва, че всяка година министерството изготвя отчет за данъчните разноски, както и прогноза за идната. Този за 2022 година обаче не е подготвен, ще бъде оповестен през 2023 година В отчета за 2021 година за антиCOVID мярката, която бе въведена през 2020 година, е регистрирано, че резултатът от използването й е оценен в размер на 218,5 милиона лв., т.е. тази сума не е постъпила в бюджета. Става въпрос общо за понижения Данък добавена стойност за книги и учебници, ресторантьорството, бебешките храни и пелени, фитнесите, туризма.

" Във връзка с посоченото в запитването предстоящо понижаване на крайните цени за потребителите (...) следва да се има поради, че данните за междинни цени и количества на разнообразни артикули се събират и обработват от Националния статистически институт ", трансферират от Министерство на финансите към Национален статистически институт въпроса.

Въпреки това, планува се мярката да бъде удължена до края на актуалната година. Иначе от ресторантьорския отрасъл настояват, че въпреки и заведенията да са цялостни, хората консумирали по-малко - поради високите цени, като настрана са скочили разноските и за самия бизнес.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР