Въвеждане на сигурна електронна идентификация, електронно гласуване, премахване на мокрите

...
Въвеждане на сигурна електронна идентификация, електронно гласуване, премахване на мокрите
Коментари Харесай

Четворната коалиция се договори да чипират личните карти и да се гласува електронно

Въвеждане на сигурна електронна идентификация, електронно гласоподаване, унищожаване на мокрите печати и сканираните документи. Създаването на ведомство, под чиято шапка да са всички процеси по цифровизация и усъвършенстване на електронните системи - вероятно Министерство на дигитализацията.

Тези ограничения са част от признатия начален проект в работната група за съдружни договаряния в бранш " Електронно държавно управление " сред " Продължаваме промяната ", " ИТН ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

Спорът дали да бъде основано Министерство на дигитализацията се води главно сред Божидар Божанов от Демократична България и Любомир Каримански от Има Такъв Народ (който даде първичната концепция за основаването му). Божанов се аргументира, че основаването на министерство би трябвало да бъде деликатно разисквано и премислено, защото ще сътвори причина за непотребна администрация.

По време на четиричасовото съвещание през вчерашния ден съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев разведри ситуацията като сподели " Честито " на бележката на инж. Любомир Благоев, че честваме 20 година от започване на формалната работа по създаване на електронното ръководство, написа offnews.

Партньорите реализираха единодушие по следното:

1. Сигурна електронна идентификация, която да бъде в персоналната карта и освен (например смартфон) - период 6 месеца.

2. Отпадане на най-често употребяваните удостоверения и замяната им с вътрешно административни услуги - период 3-6 месеца.

3. Доизграждане на основни централизирани системи и регистри (пр. гражданска регистрация, МПС регистрации, адресен указател, НЗИС, цялостен електронен кадастър и т.н.) - срокът е друг за всеки документ.

4. До три месеца да се реши дали страната ще сътвори личен IT отдел или ще разчита на външни компании, и ще остане единствено водещ проджект управител (беше подчертано, че възлаганията от администрацията към всички органи при осведомително обслужване би трябвало да бъдат публични).

5. Централизиране на закупуването на лицензи и хардуер през систематичния интегратор.

6. Надграждане на държавния облак (всяка администрация, която е клиент на държавния облак, да може да си сътвори нужна инфраструктура посредством общи каталози и да може да " мигрира " съществени решения към облака).

7. Дигитализиране на регистри по отношение на съществуващите условия посредством централизирана система на ръководство на регистри.

8. Създаване на звена за ръководство на планове в административни структури.

10. Вкарване на пилотната общинска система във всички общини.

11. Надграждане на основни системи и процеси – регистриране на имотна партида, издаване на строителни позволения, регистрация на автомобил, заявяване и приемане на персонални документи, системата мониторинг на атмосферния въздух и други (до края на 2022 г.).

12. Повишаване равнището на киберсигурност посредством повишение на потенциала и обмяната на данни сред институциите.

13. Законодателна самодейност за отпадане на мокрия щемпел и сканираните документи, които основават огромен проблем при обработка (Любомир Благоев от Българска социалистическа партия не се съгласи с препоръчаното отпадане на мокрите печати).

14. Анализ за опцията да отпадне задължението за медицински картони (от Има Такъв Народ акцентират, че за доста пенсионери в провинцията картоните са сериозно значими и би трябвало да се внимава), работни книжки, стикери за кола и прочие да се заменят с електронни регистри - периодите са разнообразни за другите документи.

15. Анализ на изгодите от основаване на централизирана регистрова организация.

16. Въвеждане на отдалечено електронно гласоподаване - период до края на 2023 година

17. Въвеждане на централизиран асортимент на фрагменти посредством централизирани проби (компонент, който ще понижи партийните назначения).

18. Единна система за атестиране.

19. Предефиниране на държавните такси , да са разходопокривни.

20. Създаване на ведомство, под чиято шапка да са всички процеси по цифровизация и усъвършенстване на електронните системи - вероятно Министерство на дигитализацията.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР