Въвеждане на 15 % данък върху доходите на физическите лица,

...
Въвеждане на 15 % данък върху доходите на физическите лица,
Коментари Харесай

15 процента данък върху доходите и необлагаем минимум предлага КНСБ

Въвеждане на 15 % налог върху приходите на физическите лица, както и необлагаем най-малко колкото минималната работна заплата. Това са част от предложенията на КНСБ, включени във визията на синдиката за данъчна промяна в България.

От КНСБ оферират още въвеждането на корпоративен налог в размер на 15%, възобновяване на понижените ставки на Данък добавена стойност и налог „ дял “ в размер на 10%.

Предложената данъчна промяна включва и въвеждане на налог върху финансовите транзакции, както и „ цифров налог ”.

КНСБ показа през днешния ден своите оферти за промени в данъчната система. Според Пламен Димитров посредством предложенията би могло да се подсигурява и нужният недостиг от 3%, изискване за приемането на страната ни в еврозоната.

В полемиката се включиха и депутати. Георги Ганев от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ съобщи, че би трябвало деликатно да се обмисли 15% налог върху приходите на физически лица и необлагаем най-малко. Но изрази единодушие с възобновяване ставките на Данък добавена стойност.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС разяснява, че данъчната промяна може да се състои, когато има явен небосвод на ръководство и постоянен кабинет.

Според сметките на синдиката спомагателните доходи от възобновено 20% Данък добавена стойност ще са 471 милиона лв..

Румен Гечев от БСПкоментира, че корпоративният налог би трябвало да се усили.По думите му за бюджет 2023 година, в средата на годината, не може да се трансформира цялата данъчна система, само че партията не се отхвърля от прогресивното данъчно облагане.

А с изключение на обявените данъчните промени, от синдиката още веднъж подсетиха за настояването си за нарастване на минималната работна заплата на 850 лева от 1 юли тази година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР