Въведените в страната противоепидемични мерки отпадат от днес, а носенето

...
Въведените в страната противоепидемични мерки отпадат от днес, а носенето
Коментари Харесай

На пловдивчани им писна! Хвърлиха маските

Въведените в страната противоепидемични ограничения отпадат от през днешния ден, а носенето на маски става пожелателно. Решението беше взето от Министерския съвет преди дни и образувано вследствие на едномесечни полемики.

Репортерска инспекция откри, че в първия ден, в който се опитваме да се върнем към естествения живот преди пандемията, пловдивчани всеобщо се разхождаха без маски в огромните вериги магазини и молове. Мобилните лаборатории за бързи антигенни проби против COVID-19 в моловете също затвориха порти. На входа на част от обектите пък към момента стоят дезинфектанти и стикери, че се позволяват само лица, които носят маска, само че достъпът е свободен.

Срещнахме и пловдивчани, които считат, че носенето на маска приказва за персонална отговорност, която те самите към момента желаят да поемат и не считат, че съставлява компликация, в случай че имаш предпочитание да защитиш себе си и близките. Най-голям интерес към носенето на защитна маска се среща при по-възрастните хора, които към момента изпитват боязън за здравето си.

„ Страхотно е да можеш да виждаш усмивките на клиентите. Самият контакт с хората е доста по-различен, когато сред нас няма тази преграда, наречена „ маска” ”, показа чиновник в пловдивски мол.



" Това е просто една тежест, която падна от раменете ни. Много сме щастливи, че към този момент можем да излизаме от у дома без да ревизираме по 100 пъти дали сме си взели маска или не, и най-много, че можем да забележим и усетим страстите на хората и усмивките на децата. Това е най-големият аргумент за благополучие, който ни беше лишен през последните две години ", сподели майка на 5-годишно момиченце.

Друга жена пък се надява, че отпадането на ограниченията не е първоаприлска смешка и желае решението на Министерския съвет да не се трансформира, с цел да се завърнем най-сетне към естествения метод на живот след две години Covid-19 ограничавания.

От през днешния ден отпада и спазването на физическа отдалеченост, рестриктивните мерки в броя на лицата, които могат да посещават по едно и също време обекти на закрито, рестриктивните мерки при посещаване на присъствено образование, възбраната за свиждания в лечебните заведения и заведенията за обществени услуги.

Според Главния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев и след отпадане на изключителната конюнктура е мощно целесъобразно носенето на защитна маска за лице в градския превоз, лечебните заведения, както и когато има скупчване на доста хора навън.

Днес в градския превоз огромна част от пасажерите бяха с сложени маски на лицата.

„ Свикнахме с защитните средства и по тази причина избираме да ги носим като превантивна мярка. Все още изпитваме страх”, показа мъж.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР