Въведение Богородично е един от най-големите Богородични празници, но и

...
Въведение Богородично е един от най-големите Богородични празници, но и
Коментари Харесай

Въведение Богородично е празник, който ни определя като българи

Въведение Богородично е един от най-големите Богородични празници, само че и празник, който ни дефинира като българи. Защото за българите, още от времето на нашите прародители, главната движеща мощ в живота е била фамилията и върху фамилията се е крепяло всичко. Това показа пред отец Валентин Лазаров във връзка 21 ноември, отбелязван и като Ден на християнското семейство и православната юноша, оповестява Българска телеграфна агенция.

И през днешния ден фамилията е мястото, в което ние възпитаваме нашите деца в морал, любов към близък, любов към Бога и религия в Бога. "Аз съм оптимист - има ги и тези добродетели, имам вяра, че и ще ги има и в бъдеще ", споделя отецът.



По думите му, българите пазим и предаваме християнските добродетели, тъй като ясно осъзнаваме, че на тях се крепи българският жанр. Той не крие терзанията си и от това, че българите обичаме да подражаваме на непознатите образци. Те са за нас са модерните - образците на Западния свят, където хората живеят на фамилни начала и ние го възприехме за нещо обикновено в последните години, отбелязва свещеникът.

"Няма неприятно, че двама души се обичат и желаят да живеят дружно. Но Църквата е открила законното общуване и раждането на рожби от него, както е казано в Писанието. И една част от нас вземат този образец като пътеводна светлина в живота си. А по-правилното е да запазим вярата в фамилията и възпитанието на децата по образеца на нашите предшественици към нравствен напредък, без да позволяваме новото да измества благочестието ", разяснява той.

Свещеникът не подмивана и тематиката на Истанбулската спогодба и не крие опасенията си. Той изрично застава против еднополовите бракове и развъждането на деца в тях. "За мен това ще бъдат развалени деца.

"Защото първоначално Бог сътвори мъжа и дамата..., това е благословила и Църквата ". Отец Лазаров споделя наблюденията си, че във време на пандемия хората от ден на ден търсят очакване в Бог, посредством храма и посредством свещенството. "Молитвите, които съм прочел от март насам и поръчаните литургии за здраве, в които се поменуват близки и сродници, са доста повече, спрямо минали години. В сложни времена, човек се обръща към Бога, към фамилията и към корените ", добавя той.

Фактът, че се постанова да живеем по изолирано, с цел да запазим здравето си, даде късмет за още по-широко нахлуване на технологиите в всекидневието ни. Това измества физическия контакт и ни лишава от преживяването на чисто човешки страсти - да чуеш гласа, да усетиш тембъра. Категоричен съм, новите технологии би трябвало да се употребяват рационално, да са в интерес на индивида, само че не и да заместват индивида. Общуването е човешка нужда и би трябвало да го има и сред членовете на фамилията и семействата, и сред обособените хора. За да не допуснем от неналичието на контакти да страдат душите ни.

"Защото, когато боледува душата, боледува и тялото. И не трябва да се лишаваме от естествените си потребности ", безапелационен е отец Лазаров.

В празничния ден той приканва миряните: "Да имаме вяра в Бога. Да запалителен свещичка, с цел да почетем празника Въведение Богородично и както Света Богородица е била обречена на Бога, по този начин и ние да обречем своите души. Защото посредством Бог ще ги спасим - те са ни дадени чисти и нашето главно обвързване е, чисти да му ги върнем! "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР