Във вторник Турция ще получи най-критичния доклад на Европейската комисия,

...
Във вторник Турция ще получи най-критичния доклад на Европейската комисия,
Коментари Харесай

Преговорите за членството на ЕС остават замразени, съобщиха "Велт" и "Ройтерс"

Във вторник Турция ще получи най-критичния отчет на Европейската комисия, откогато започнаха договарянията за участието ѝ в Европейски Съюз. В него ще бъде оповестено, че са пробилени години за прогрес към участие и като се изключи съдействието по сирийските бежанци, Анкара и Брюксел се отдалечават по въпроси като правата на индивида, положението на медиите, независимостта на правораздаването и върховенството на закона.

Това настояват два източника на " Ройтерс ", поискали анонимност. " Налице е огромно отдалечаване от Европейския съюз ", споделя единият тях.

Германският в. " Велт ам Зонтаг " разгласява фрагменти от отчета за напредъка, в които заключенията са, че няма съображение за започване на договаряния по нови аспекти от еврочленството на Турция, което значи, че процесът остава замразен. Източниците на " Ройтерс " удостоверяват достоверността на заключенията.

Годишният отчет ще бъде огласен във вторник в Страсбург и визира освен турската кандидатура, само че и тази на останалите страни със статут, допускащ им да договарят за привеждане на националните правила и закони в сходство със стандартите и полезностите на Европейски Съюз.

През 2014 година за пръв път бе изразена паника за независимостта на правосъдната система, само че този път тонът ще бъде още по-остър и ще има предизвестие за оттегляне от фундаментални свободи като правото на почтен правосъден развой и независимост на словото.

Преговорите започнаха през 2005г. и вървяха постепенно поради разногласията за Кипър и съпротивата от Германия и Франция против турско участие в Европейски Съюз. Но след опита за прелом от лятото на 2016г. президентът Реджеп Тайип ердоган стартира всеобща чистка на стотици хиляди чиновници, военни, служители на реда, магистрати и публицисти, което трагично утежни възможностите на Турция, изясняват източниците на " Ройтерс ".

На срещата край Варна през март Ердоган удостовери ангажираността на страната с работа за участие в Европейски Съюз. Според Анкара чистката била нужна за битка със закани против националната сигурност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР