Във вторник сутринта в Истанбул, Турция, започна нов кръг от

...
Във вторник сутринта в Истанбул, Турция, започна нов кръг от
Коментари Харесай

Нов кръг от руско-украинските мирни преговори е в ход в Турция

Във вторник сутринта в Истанбул, Турция, стартира нов кръг от договаряния за преустановяване на спора в Украйна. Москва и Киев към този момент организираха три кръга от персонални диалози и спомагателни контакти посредством видеовръзка, само че размяната на отзиви не докара до осезателен резултат.

" Надяваме се, че срещите ще бъдат от изгода и за двете страни, и за района, защото Турция е надълбоко обезпокоена от спора ", съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, приветствайки договарящите. Той също по този начин изрази вяра, че срещата на върха ще проправи пътя към директни диалози сред съветския президент Владимир Путин и украинския му сътрудник Владимир Зеленский.

 

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба съобщи в понеделник, че Киев чака по време на диалозите да бъдат решени " филантропични въпроси ", като добави, че " оптималната стратегия е постигането на съглашение за преустановяване на огъня ".

Турция беше хазаин и на диалози сред съветския външен министър Сергей Лавров и Кулеба в Анталия на 10 март.

 

По време на предходните кръгове от договаряния страните не съумяха да реализират забележителен прогрес в разрешаването на спора. Въпреки това те се споразумяха да основат направления за евакуация на цивилни от обсадените градове, в това число Мариупол - пристанище на Азовско море, което е изцяло обкръжено от съветски и донбаски войски.

Списъкът с претенции на Москва към Киев включва признаването на Крим за част от Русия и на отделилите се от Донбас републики Донецк и Луганск за самостоятелни страни. Републиките се отделиха от Украйна малко след преврата в Киев през 2014 година През същата година Крим гласоподава да напусне Украйна и да се причисли към Русия.

Русия също по този начин съобщи, че се стреми към " демилитаризация " и " денацификация " на Украйна.

 

Москва желае Украйна публично да се разгласи за неутрална страна, като вечно се откаже от желанието си да се причисли към НАТО - водения от Съединени американски щати боен блок, който Русия счита за опасност. Украински публични лица обявиха, че са подготвени да обсъдят неутралитета на страната си, само че желаеха гаранции за сигурност от Запада, както и от Русия.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР