Във вторник SpaceX изпрати още една партида спътници Starlink в

...
Във вторник SpaceX изпрати още една партида спътници Starlink в
Коментари Харесай

Доказаха измеримо, че Starlink сателитите на SpaceX пречат на астрономията

Във вторник SpaceX изпрати още една партида спътници Starlink в ниска околоземна орбита, с което общият брой на устройствата, които обикалят земното кълбо доближи близо 1900. Това е чудесна вест за клиентите на SpaceX и за Starlink.
Оказва се обаче, че спътниците се трансформират във все по-голям проблем за астрономите тук, на Земята
Наземните наблюдения постоянно включват дълги експозиции за хващане на светлината от отдалечени обекти. Макар и дребни, спътниците на Starlink въпреки всичко могат да отразяват задоволително слънчева светлина, с цел да попречат на изображенията на астрономите. Правят това, показвайки се като линии светлина на фотосите.

За да оценят количествено въздействието на спътниците, група откриватели проучват наблюденията, събрани сред ноември 2019 година и септември 2021 година от Zwicky Transient Facility (ZTF) в обсерваторията Паломар в Калифорния.
Екипът открива 5 301 линии от спътниците Starlink
Наблюденията в здрач са били наранени най-вече, като честотата на линиите се е увеличавала с извеждането на повече спътници в космоса. В края на 2019 година по-малко от 0,5 % от изображенията са били наранени от спътниците. До август 2021 година съвсем всяко пето изображение съдържа нежелани линии от спътници.

Още по-лошо, екипът пресмята, че по времето, когато броят на спътниците Starlink доближи 10 000, всички ZTF изображения, снимани през нощта, могат да бъдат наранени.

През 2020 година SpaceX стартира да прибавя визьори, които да оказват помощ за блокиране на достъпа на слънчева светлина до спътниците, което дейно понижава яркостта им пет пъти.

Един от съавторите на проучването съобщи, че може да бъде създаден програмен продукт, който да помогне за намаляване на казуса на няколко фронта. Например астрономите могат да употребяват програмен продукт, който следи местоположението на спътниците, с цел да избегнат планирането на наблюдаване, когато някой от тях може да се намира в полезрението им.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР