Във вторник парламентът на Шотландия потвърди, че Хамза Юсаф ще

...
Във вторник парламентът на Шотландия потвърди, че Хамза Юсаф ще
Коментари Харесай

Шотландия има нов премиер

Във вторник Народното събрание на Шотландия удостовери, че Хамза Юсаф ще размени Никола Стърджън като първи министър - най-младият и първият мохамеданин отпред на държавно управление в Западна Европа.

Това заяви Агенция Франс Прес.

37-годишният Юсаф завоюва с малко борбата за лидерския пост в Шотландската национална партия (ШНП) в понеделник, с цел да получи висшия пост, като даде обещание да възобнови застоялия блян към самостоятелност на Шотландия.

След това той получи номинациите на болшинството депутати при гласуването в ранния следобяд във вторник, с цел да стане новият първи министър, и ще постави публична клетва на гала в сряда .

Преди гласуването Юсаф призна, че би трябвало да запълни " доста огромни обувки " след Стърджън, само че даде обещание " да продължи да подсигурява, че Шотландия е позитивен и напредничав глас на международната сцена ".

" Също по този начин ще се боря пламенно за самостоятелност ", добави той по-късно, като в това време даде обещание " да употребява по най-хубавия вероятен метод съществуващите пълномощия на този парламент ".

В понеделник Юсаф даде обещание да бъде " поколението, което ще обезпечи самостоятелност за Шотландия " и съобщи, че неотложно ще изиска още веднъж от Лондон да позволи ново гласоподаване.
 Шотландия избра правоприемник на Никола Стърджън
Шотландия избра правоприемник на Никола Стърджън

Хамза Юсаф оглавява Шотландската национална партия

Но поздравявайки Юсаф за избирането му, шотландският секретар на държавното управление на Обединеното кралство Алистър Джак съобщи, че се надява новият водач на ШНП " да остави настрани манията си за самостоятелност ".

Премиерът Риши Сунак повтори това мнение, като съобщи пред контролна комисия от депутати в Лондон: " това, което хората в Шотландия желаят, е да видят, че държавните управления работят дружно, с цел да реализиран резултати за тях ".

Лидерите на ШНП се гордееха, че Шотландия е първата народна власт в Западна Европа, която назначава мохамеданин за водач.

" Мисля, че това приказва за Обединеното кралство, че сме гостоприемна група от народи и по-специално Шотландия ", съобщи пред Агенция Франс Прес Стивън Флин, водач на партията в английския парламент.

Той опълчи това на консервативното държавно управление на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак, което се пробва да " сложи отвън закона търсещите леговище " посредством ново законодателство, с цел да се оправи с лодките с мигранти, пресичащи Ламанша.

Сеизмичната смяна в шотландската политика следва изненадващото известие на Стърджън за оставката ѝ предишния месец след повече от осем години отпред на страната.

Тя пристигна след плевел интервал за нейното държавно управление, по време на който поддръжката за независимостта се намали.

Последните изследвания демонстрират, че към 45% от шотландците поддържат излизането на Шотландия от Обединеното кралство - същото число, записано на референдума през 2014 година, който Лондон упорства, че е решил въпроса за едно потомство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР