Във вторник министърът на земеделието Десислава Танева отива в Брюксел,

...
Във вторник министърът на земеделието Десислава Танева отива в Брюксел,
Коментари Харесай

Танева ще иска от Брюксел да разреши помощи за стопаните с домашни свине

Във вторник министърът на земеделието Десислава Танева отива в Брюксел, където ще организира диалог с Витянис Андрюкайтис, еврокомисар по опазване на здравето и сигурност на храните, с цел да се разиска опцията да бъдат финансово обезщетени хората, които отглеждат свине за персонални потребности. Целта е да бъдат обезщетени загубите им, в случай че се наложи насилственото кръвопролитие или загробването им, в случай че болестта стигне до тях. Това се разбра от думите на Янко Иванов, зам.-министър на земеделието пред Българска национална телевизия тази заран. В момента помощи могат да бъдат планувани единствено за регистрирани животни.

През последните дни на няколко места в страната има митинги на частни стопани, които отхвърлят да схванат за какво би трябвало да си заколят прасетата измежду лято, макар че заболяването не е стигнала до тях. Вчера и през днешния ден измежду протестиращите са поданици на села в пазарджишко. Домащинте свине нормално не са регистрирани и следени от ветеринарите. В репортаж по същата телевизия участници в митинга обясниха, че не записали прасетата, защото били за персонални потребности.

Иванов, който е ветеринарен доктор по обучение, изясни, че протестиращите се намират на 40 км от болестта и в случай че в този момент не заколят сами прасетата си, след това ще се наложи напряко да бъдат загробени. Едни са ограниченията, когато няма случаи на болест, други - когато заболяването се появи, разгласи той. Напомни, че в този момент е пикът на заболяването. Допълни, че в региона има пет свинекомплекса, които дават самун на доста хора и това няма да е по този начин, в случай че болестта стигне до тях.

Мерките са непопулярни, само че имат за цел да защитят публичния интерес, въпреки че засягат този на притежателите на свине в персоналните дворове, сподели Янков. По данни на министерството досега са загробени общо 120 хиляди свине в цялата страна.

В разбор на обстановката той регистрира, че управляващите са закъснели с някои ограничения. Така да вземем за пример не е редуциран до най-малко броят на дивите свине преди да се развихри заболяването - т.е. преди 2 година Затова прикани ловците при идното разкриване на ловния сезон, да използват всичките си патрони таман за този тип дивеч. Посочи, че още преди две години популацията им трябвало да се понижи до 60%, а в този момент в изискванията на болест процентите би трябвало да са 80.

Зам.-министърът изясни, че в свинефермите са вложени доста пари в ограничения за биосигурност, само че те включват с изключение на самата инвестиция и " човешкият фактор, който би трябвало да съблюдава ограниченията. И там наподобява се пропука някъде системата ". Правим разбор да забележим кои са водещите механизми там, където се появява болестта, уточни той.

Коментира, че най-уязвими за заболяването са домашните стопанства, където не може да се приказва за ограничения за биосигурност, а в допълнение притежателите на пресата в дворовете вървят в голата за гъби, за билки, за дърводобив и по този метод могат да станат преносители на болестта.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (83)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР