Във вторник министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви,

...
Във вторник министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви,
Коментари Харесай

Какви са санкциите на САЩ срещу Иран и как Вашингтон може да нало...

Във вторник министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи, че новите наказания против Техеран, които може да бъдат ориентирани към понижаване на потенциала на страната да изнася нефт, ще бъдат въведени до дни. Републиканците в Конгреса също обмислят серия от законопроекти за Иран.

Ето детайлности за съществуващите ограничения против Иран и за това, което Съединени американски щати може да създадат по-нататък:

КАКЪВ Е ОБХВАТЪТ НА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ САНКЦИИ НА Съединени американски щати СРЕЩУ ИРАН?

 

Санкциите на Вашингтон против Иран към този момент не разрешават съвсем цялата търговия на Съединени американски щати със страната, блокират активите на държавното управление в Съединени американски щати и не разрешават американската задгранична помощ и продажбата на оръжие, съгласно данни на Изследователската работа на Конгреса (CRS).

Хиляди хора и компании, както ирански, по този начин и задгранични, са били обект на програмата за наказания, защото Вашингтон се пробва да ограничи иранското държавно управление и да промени държанието му, съобщи CRS в отчет от предходната година.

Притесненията на Съединени американски щати включват нуклеарната стратегия на Иран, нарушаванията на правата на индивида и поддръжката му за групировки, които Съединени американски щати считат за терористични.

" Санкциите на Съединени американски щати против Иран евентуално са най-широкият и изчерпателен набор от наказания, които Съединените щати поддържат във връзка с която и да е страна ", съобщи CRS.

КАКВО ОЩЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ Съединени американски щати?

 

Питър Харел, някогашен чиновник на Съвета за национална сигурност, съобщи, че разновидностите на Съединени американски щати за по-нататъшни наказания включват ориентиране към потока от ирански нефт и гонене на подставени лица и финансисти на Иран.

Според него един от най-значимите ходове би бил Вашингтон да накара Европейския съюз и други западни съдружници да наложат многостранни наказания на Техеран, защото множеството от настоящите понастоящем наказания против Иран са ограничения на Съединени американски щати.

Бившият президент Доналд Тръмп възвърне американските наказания, които бяха облекчени в границите на интернационалното съглашение за нуклеарната стратегия на Техеран, когато се отдръпна през 2018 година

" Трябва да бъдем реалисти, че от позиция на Съединени американски щати, макар че постоянно има още наказания, които можете да наложите, ние сме в свят на намаляващ автентичен стопански напън, тъй като към този момент имаме толкоз доста наказания ", сподели Харел.

КАКВО ОБМИСЛЯ КОНГРЕСЪТ?

 

Лидерите на републиканците в Камарата на представителите упрекнаха президента Джо Байдън, че не съумява да приложи съществуващите ограничения, и обявиха, че ще се заемат с редица законопроекти за изостряне на глобите против Иран.

Сред тях е законодателство, което ще усили надзора на Конгреса върху освобождението от наказания, ще затегне рестриктивните мерки върху износа на американски артикули и технологии за Иран и ще изисква от администрацията да подсигурява, че филантропичните изключения от глобите не улесняват терористични актове или разпространяването на оръжия за всеобщо заличаване.

 

Нямаше непосредствени данни по кое време, в случай че въобще някоя от ограниченията ще стане закон, който би трябвало да бъде признат от ръководения от демократите Сенат и подписан от президента демократ Джо Байдън.

Късно в понеделник Камарата на представителите одобри с голямо болшинство законопроект, наименуван Закон за енергийните наказания на Иран и Китай, който уголемява глобите против Иран, като изисква годишни отчети, с цел да се откри дали китайски финансови институции са взели участие в покупко-продажби с ирански нефт. Той ще забрани на американските финансови институции да имат сметки за китайски субекти, които вземат участие в тези покупко-продажби.

Законопроектът е изправен пред нестабилно бъдеще в Сената.

Воденият от демократите Сенат може да прегледа собствен личен закон. Във вторник сенатската комисия по външни връзки одобри законопроект, който ще наложи ограничения на задгранични пристанища и рафинерии, които преработват нефт, изнасян от Иран, в нарушаване на американските наказания, откакто предходната година в Камарата на представителите беше признат съпътстващ законопроект.

От 2021 година насам администрацията на Байдън е наложила наказания на стотици хора и формирания в границите на дейности, свързани с Иран.

КОИ СА ОСНОВНИТЕ ЧАСТИ НА НАСТОЯЩИТЕ МЕРКИ?

 

Санкциите на Съединени американски щати против Иран са ориентирани към неговия нуклеарен капацитет, енергийния и отбранителния бранш, държавни чиновници, банки и други аспекти на иранската стопанска система:

Съединени американски щати са наложили наказания на Организацията за атомна сила на Иран и други сдружения, които съгласно тях са свързани с нуклеарната стратегия на Иран, както и на десетки банки, в това число Централната банка на Иран.

 

Вашингтон се е насочил и към Националната иранска петролна компания, Министерството на петрола и други в опит да ограничи приходите, които Иран получава от енергийния си бранш, както и към компании отвън Иран - в това число в Китай и Обединените арабски емирства - поради търговията с ирански нефтохимически артикули и нефт макар глобите на Съединени американски щати.

Съединени американски щати са наложили няколко набора от наказания на иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война (КГРР), неговите задгранични сили Кудс и Министерството на защитата и логистиката на въоръжените сили, както и на хора и формирания, които съгласно тях са свързани с тях. Вашингтон е определил IRGC и Quds Force като задгранични терористични организации.

 

Ирански държавни чиновници, в това число президентът Ebrahim Raisi, са били обект на набези.

 

, преводът и заглавието е на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР