Във вторник Международната автомобилна федерация (ФИА) одобри календара във Формула

...
Във вторник Международната автомобилна федерация (ФИА) одобри календара във Формула
Коментари Харесай

Отборите във Формула 1 не са доволни от поведението на ФИА

Във вторник Международната автомобилна федерация (ФИА) утвърди календара във Формула 1 за сезон 2023. Той включва общо 24 надпревари и две серии от три поредни уикенд.
 Формула 1 показа календар от 24 надпревари за 2023 година Формула 1 показа календар от 24 надпревари за 2023 година
Първата от тях ще бъде в края на май и началото на юни и ще се състои от стартовете за Гран При на Емилия-Романя, Гран При на Монако и Гран При на Испания. От логистична позиция тази серия наподобява лесна за осъществяване, защото дистанциите сред обособените писти са относително дребни. От „ Имола “ до Княжеството отборите ще би трябвало да изминат 504 километра, а от Монако до „ Каталуния “ - 663.
 Гран При на Монако ще бъде част от Формула 1 най-малко до 2025 година Гран При на Монако ще бъде част от Формула 1 най-малко до 2025 година
Втората такава серия обаче ще бъде с много по-сложна логистика, защото тя ще стартира с Гран При на Съединени американски щати и ще включва още Гран При на Мексико Сити и Гран При на Сао Пауло в Бразилия. Миналата година отборите имаха сериозен проблем в Бразилия, защото поради неприятни метеорологични условия превоза на оборудването след старта в Мексико седмица по-рано се забави с близо 24 часа.

Така механиците трябваше да работят в четвъртък през нощта, с цел да приготвят колите за тренировката и квалификацията в петък. Тази серия обаче не е получила авансово утвърждение от страна на тимовете, чието предпочитание е сходни серии на разнообразни континенти да се заобикалят. 
 Колко дълги са договорите на надпреварите във Формула 1 Колко дълги са договорите на надпреварите във Формула 1
Освен следващите надпревари в Съединени американски щати, Мексико и Бразилия календарът ще има още две двойки надпревари, които ще бъдат на разнообразни континенти. Първата ще включва стартовете в Азербайджан и Маями, а втората дебютното издание на Гран При на Лас Вегас и конкуренцията в Абу Даби, с която ще приключи акцията. Поне във втория случай първият старт от серията ще бъде в събота вечерта, което ненапълно ще улесни тимовете в пътуването.

Въпреки това те са останали извънредно недоволни от държанието и решението на ФИА, защото не е било показано нужното почитание към отборите. Отборите съвсем несъмнено са щели да дадат своето утвърждение за календа макар сложните пътувания в него, само че отношението на ФИА оставя неприятен привкус на цялата обстановка.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР