Болен американски изследовател е спасен от най-дълбоката пещера в Турция

...
Във вторник международен екип от спасители изтегли на безопасно място
Коментари Харесай

Във вторник международен екип от спасители изтегли на безопасно място американски изследовател, който прекара девет дни в капан дълбоко в тесните тунели на турска пещера с вътрешен кръвоизлив.

„Марк Дики беше изваден от последния изход на пещерата“, каза Турската федерация по пещерно дело, добавяйки, че „пещерната спасителна част от операцията е приключила успешно.“

40-годишният изследовател разви стомах проблеми при изследване на дълбините на пещерата Морка, отдалечен комплекс от извиващи се подземни проходи в планината Таурус в Южна Турция.

Пещерата, третата по дълбочина в Турция, достига почти 1,3 километра (0,8 мили) под земята в най-ниската си точка.< p>Дики се разболя на дълбочина от 1120 метра (3695 фута), предизвиквайки, както казаха организаторите, една от най-големите и сложни подземни спасителни операции, провеждани някога.

Международен екип от 200 спасители, колеги изследователи и медици започна да внимателно изтеглят Дики на безопасно място, след като първо му вливат кръв.

Първо го привързаха към носилка, която понякога трябваше да бъде повдигната вертикално с въже през особено тесни проходи.

Екипите, които дърпаха въжетата, от време на време правеха почивки , изкачвайки се обратно на повърхността, преди да се върне под земята.

„Поздравяваме всички, които допринесоха“, каза Турската федерация по пещерно дело.

„Спасих живота ми“ 

Длъжностни лица казаха, че здравето на Дики е било стабилно се подобрява за няколко дни.

„Като цяло той е в добро здраве. Той продължава да бъде хранен с течности", каза Дженк Йълдъз, ръководител на местния клон на турската служба за спешно реагиране, пред репортери късно в неделя.

"Разрешихме проблемите му със стомашното кървене с помощта на плазма и серум."

Във видео, записано в сряда, Дики благодари на турското правителство за помощта.

„Бързата реакция на турското правителство да получи медицинските консумативи, от които имах нужда, по мое мнение спаси живота ми“, каза Дики.

Европейската пещерна спасителна асоциация (ECRA) нарече Дики опитен изследовател с медицинско образование.

Роденият в щата Ню Йорк е „добре известна фигура в международната спелеоложка общност, висококвалифициран пещерняк и самият пещерен спасител ", казаха от ECRA.

"В допълнение към дейността си като спелеолог, той е и секретар на медицинския комитет на ECRA и инструктор за организации за пещерно спасяване в САЩ."

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР