Във вторник Конституционният съд ще разгледа делото за Закона за

...
Във вторник Конституционният съд ще разгледа делото за Закона за
Коментари Харесай

Конституционният съд гледа делото за частната охранителна дейност

Във вторник Конституционният съд ще прегледа делото за Закона за частната охранителна активност. Делото беше формирано по искане на основния прокурор, който желае да бъдат оповестени като противоконституционни текстовете, въвеждащи нов лиценз - защита на урбанизирани територии. 
 Цацаров пита законно ли е частни охранители да пазят вместо Министерство на вътрешните работи  Сигурност на концесия или по какъв начин законотворци отстъпиха отговорности на Министерство на вътрешните работи в частни ръце
С атакуваните от Сотир Цацаров текстове в Конституционния съд е очакван нов тип защита - на урбанизирана територия.

Според обвинител №1 текстовете опонират на конституцията, в която е посочено, че обезпечаването на публичния ред е приоритет на държавното управление. Според Цацаров текстовете в закона разрешават изземване на функционалности на Министерство на вътрешните работи от частни субекти. В настояването се показва:

Главният прокурор смята, че с въвеждане на частна активност за защита на урбанизирани територии се нарушава конституционно плануванаъа подготвеност на Министерския съвет, уредена в член 105 алинея 2 от Конституцията – да обезпечава публичния ред. Наред с това неприемливо се засягат /прехвърлят се/ пълномощия на страната, осъществени от Министерски съвет и съответно от Министерството на вътрешните работи по запазване на публичния ред и националната сигурност, като тези пълномощия се разпореждат на търговци.

Според него правото да се подписва контракт за защита на урбанизирана територия от страна на кмета на общината ще сложи жителите в състояние на взаимозависимост от неговата воля дали, до каква степен и посредством кого да се реализира частна охранителна активност в съответното обитаемо място.

Законът беше импортиран от депутати от ГЕРБ и признат скоростно на две четения, макар отправените предизвестия от сектора на охранителните компании, че текстове от него опонират на конституцията и европейското право. Според новите текстове се вкарва защитата на урбанизирани територи, които са избрани като " селищната територия, обхваната от границите на обитаемото място или селищното образувание (строителните му граници), избрани с организационен проект, без да се включва землището “. За реализирането на тази активност охранителите ще могат да употребяват мощ и помощни средства, а договорите за защита ще бъдат склчвани с кметовете на общини. 

Подобно искане към Конституционният съд и със сходни аргументи отправи и президентът Румен Радев. Според държавни публичният ред е полезност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му би трябвало да подхождат на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху избрани органи на обществената власт.

„ Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в обитаемоте места, включително в така наречен урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски сдружения да правят дейности по защита на урбанизирани територии, всъщност е отвод от страна на страната посредством нейните изпълнителни органи да реализира предоставените функционалности по защита на публичния ред “, показва Румен Радев в обръщението си към Конституционния съд.

Вероятно двете претенции ще бъдат присъединени към едно дело.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР