Съобщени са смъртни случаи, докато горските пожари в Гърция се разпространяват, налагайки евакуации

...
Във вторник Гърция се бори с нарастващ фронт на горски
Коментари Харесай

Във вторник Гърция се бори с нарастващ фронт на горски пожар, който уби двама и наложи масова евакуация във втората смъртоносна вълна от пожари за месец.

Пожари горяха безконтролно в североизточна Гърция, островите Евия и Китнос и района на Беотия северно от Атина, сред опасна комбинация от бурни ветрове и температури до 41 градуса по Целзий (106 по Фаренхайт).

„Има девет активни фронта... ситуацията е подобна на тази през юли“, каза говорителка на пожарната пред AFP, имайки предвид вълната, оставила пет жертви.

Късно в понеделник беше наредена евакуация в болницата в Александруполис, североизточна Гръцки пристанищен град в район, където пожарите бушуват вече четвърти ден.

Бреговата охрана каза, че е преместила 65 пациенти на чакащ ферибот на градското пристанище.

На остров Евия, близо до столицата, служители закъсняха В понеделник беше евакуиран индустриалният град Неа Артаки, където пожарът нанесе щети на ферми за птици и свине.

Пламъците застрашаваха и националния парк Дадия, където късно в понеделник беше открито тялото на мъж, за който се смята, че е мигрант без документи.

Възрастен пастир също беше намерен мъртъв в района на Беотия по-рано в понеделник.

Дадия е една от най-важните защитени територии в Европа, предлага идеално местообитание за редки птици и е дом на единствената гнездяща популация от черни лешояди на Балканите.

Европейският съюз обяви, че разполага два базирани в Кипър противопожарни самолета и румънски противопожарен екип чрез механизма за гражданска защита на блока.

Много горещите и сухи условия, които увеличават риска от пожар, ще продължат до Петък, според метеоролозите.

Посред гореща вълна, пожар, който започна на 18 юли и беше раздухван от силни ветрове, опустоши почти 17 770 хектара (повече от 43 000 акра) за 10 дни в южната част на Родос, популярен туристически остров в югоизточно Егейско море.

Около 20 000 души, предимно туристи, трябваше да бъдат евакуирани.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР