Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в ЕС

...
Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в ЕС
Коментари Харесай

Европейският парламент одобри забраната на продукти, произведени с принудителен труд

Във вторник Европейският парламент утвърди правила за възбрана в Европейски Съюз на продажбата, вноса и износа на артикули, създадени благодарение на насилствен труд, предава " Ройтерс ".

Този ход беше предизвикан от депутати от Европейски Съюз, загрижени за правата на индивида в китайската провинция Синдзян.

Съединените щати одобриха сходен закон през 2021 година , с цел да предпазят своя пазар от артикули, евентуално опетнени от нарушавания на човешките права в Синдзян, където държавното управление на Съединени американски щати твърди, че Китай прави геноцид против уйгурските мюсюлмани .

Китай отхвърля злоупотреби в Синдзян, главен производител на памук, който също по този начин доставя огромна част от международните материали за слънчеви панели.

Националните управляващи в блока от 27 страни или изпълнителната комисия ще могат да проверяват подозрителни артикули , вериги за доставки и производители. Предварителните следствия би трябвало да приключат в границите на 30 работни дни.

Ако даден артикул се смята за създаден благодарение на насилствен труд, към този момент няма да е допустимо той да се продава на пазара на Европейски Съюз и пратките ще бъдат арестувани на границите на Европейски Съюз.

" Днес по света 28 милиона души са в капан в ръцете на трафиканти на хора и страни, които ги принуждават да работят против малко или никакво възнаграждение. Европа не може да изнася полезностите си, до момента в който внася артикули, създадени с насилствен труд. Фактът, че Европейски Съюз най-сетне има законът за възбрана на тези артикули е едно от най-големите достижения на този мандат ", сподели Мария-Мануел Лейтао-Маркес, португалски член на Алианса на социалистите и демократите в Народното събрание.

Европейският парламент утвърди закона с огромно болшинство от 555 гласа " за ", 6 " срещу " и 45 " въздържал се ".

За да влезе в действие, законът трябва да бъде утвърден от страните от Европейски Съюз  - последна стъпка, която нормално е условност.

Страните от Европейски Съюз ще би трябвало да стартират да ползват закона до три години.
 Китай се ядоса на
Китай се ядоса на " политическите операции " на Германия

След ареста на хипотетичен китайски разузнавач
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР