Във вторник Европейската комисия представи нов доклад за състоянието на

...
Във вторник Европейската комисия представи нов доклад за състоянието на
Коментари Харесай

ЕК представи доклад, в който заявява подкрепата си за присъединяването на България към Шенген

Във вторник Европейската комисия показа нов отчет за положението на Шенген за 2023 година, в който още веднъж декларира поддръжката си за присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство и приканва Съвета да разреши на двете страни да се причислят към него преди края на тази година.

В отчета се напомня, че в известието си, озаглавено " Да създадем Шенген по-силен с пълноправното присъединяване на България, Румъния и Хърватия в пространството без надзор на вътрешните граници " от ноември 2022 година, Комисията още веднъж удостовери готовността на тези страни членки на Европейски Съюз, да се причислят към Шенгенското пространство.

Освен това Европейска комисия напомня заключенията от доброволните задачи за определяне на обстоятелствата, извършени в България и Румъния през октомври-ноември 2022 година, които потвърдиха, че България и Румъния не престават да дават отговор на изискванията, нужни за цялостното използване на всички съответни елементи от достиженията на правото от Шенген, и съответно ползват най-новите развития на достиженията на правото от Шенген, " заради което са основен принос за положителното действие на Шенгенското пространство ".

" Правното очакване и европейското заричане е страните членки, които се причисляват към Съюза, да вземат участие пълноценно в Шенгенското пространство, откакто всички контрактувани условия бъдат тествани и изпълнени ", се споделя в отчета.

Комисията акцентира, че неуспехът да се отстрани контролът по вътрешните граници има значими негативни стопански и екологични последствия освен за българските и румънските жители, само че и за целия Европейски Съюз:

" Увеличеното време за изчакване по границите води до дълги опашки от транспортни средства и камиони, което води до увеличение на разноските, понижаване на конкурентоспособността на предприятията, нарушение на веригите за доставки и понижаване на приходите за туристическия бранш. Несигурността, обвързвана със закъсненията по границите и административната тежест, може да обезкуражи задграничните вложения и да подкопае икономическото и общественото доближаване сред страните членки. Налице е даже екологична цена, като съгласно изчисленията 46 000 тона CO2 се отделят годишно вследствие на неподлежащия на унищожаване надзор по вътрешните граници. "

Комисията декларира още, че работи в тясно съдействие с шведското и идното испанско председателство " за подготовка на решение, което да бъде взето от Съвета за унищожаване на контрола по вътрешните граници допустимо най-скоро тази година ".

" Румъния и България непрекъснато работят като съществени участници в непрекъснатото развиване на достиженията на правото от Шенген. Крайно време е Европейски Съюз да съблюдава уговорката си да даде на двете страни членки пълноправно участие в Шенгенското пространство и по този метод да ускори още повече европейското единение ", се споделя в отчета.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР