Във вторник е имало нова среща между Министерството на правосъдието

...
Във вторник е имало нова среща между Министерството на правосъдието
Коментари Харесай

Цачева: Дайте ми алгоритъм как да повиша с 20% заплатите и ще го направя

Във вторник е имало нова среща сред Министерството на правораздаването и протестиращите от двете дирекции - " Изпълнение на наказванията " и " Охрана ", само че тя е приключила безуспешно. Това сподели министър Цецка Цачева по Нова тв във връзка митингите на чиновниците.

Диалогът ни с тях продължава, само че във всеки един миг става дума за пари, сподели министърката.
Тя напомни настояванията, които ги разделят: 20% върху заплатите, нарастване на личния състав за този в действителност " неприветлив " труд (по думите на самата министърка) и приравняване добавките като в Министерство на вътрешните работи.

Според министъра всеки на нейния пост може да се простира единствено в средствата, избрани му в държавния бюджет.

Цачева отново подсети, че имала среща с министър Владислав Горанов, след която е препоръчано: с изключение на първите 5 %, които чиновниците са получили на 1 януари, нови 6 млн. лева, което прави още малко над 5%. По нейните сметки това значи от 1 януари близо 11 на 100 нарастване.

Онова, което е допустимо, сме го създали. Ако някой може да ми предложи логаритъм - в границите на средствата, с които разполагам, по какъв начин да дам 20%, ще го направя, зарече се тя.
Според Цачева съпротивата против измененията на ГЕРБ в Наказателен кодекс е неоснователна, само че няма спънка в Народно събрание и правната комисия още веднъж да се преценяват и другите мнения. (Най-общо казано, понятието " длъжностно лице " - що се касае до носене на наказателна отговорност по Наказателен кодекс, към този момент да се приравни и в частния бранш, а освен както до момента - в държавния, б.р.)

Според критиците, планът, който към този момент е в Народно събрание, ще разреши всеки дебитор да бъде третиран като нарушител, а властта в лицето на прокуратурата влиза във война с пазарната стопанска система и правата на частния бизнес.

" Страховете са неоснователни. Законопроектът е препоръчан в осъществяване на разбора, осъществен от интернационалните пркурори за функционалността и организацията на българската прокуратура ", разясни Цачева.

Тя цитира отчета, съгласно който: " Чл. 282 от Наказателен кодекс (длъжостно закононарушение, б.р.) би трябвало да се преразгледа, защото нарушаването или злоупотребата със служебно състояние не се ползва за длъжностни лица в търговски сдружения и други сходни. Корупционните закононарушения следва да се пролагат за длъжностните лица в частния бранш, да вземем за пример банките, по същия метод, по който се ползва за длъжностните лица в обществения бранш и държавните институции ", счита тя.

" Не е правилно, че всяко несъблюдение на контракт, произлизащ от цивилен оборот, от пазарни взаимоотношения, ще бъде предмет на препоръчаните реакции. Става дума единствено за едновременното осъществяване при две условия: директен предумисъл и обилни вреди, които произтичат от това действие ", безапелационна е Цачева.
Министърката изрече мнение за проблема с пловдивския доктор, прострелял апаш и последвалото искане за смяна на законодателството. Според нея не е добра процедура от съответен мотив да се потегля към смяна в законите.

„ В този съответен образец страната е длъжна да реагира, само че единствено с смяна на настоящите закони не бихме постигнали огромната цел, която е домовете на жителите да бъдат надеждно предпазени ”, посочи тя и добави, че преди всичко би трябвало да се вземат ограничения против битовата престъпност.

„ Съставена е работа група към Министерството на правораздаването ”, посочи тя, като добави, че поканените представители на Висш съдебен съвет, основната прокуратура и няколко неправителствени организации са отказали да се включат в групата с аргумента, че сегашните закони действат задоволително добре. Засега представители са изпратени от Върховен касационен съд и Висшия адвокатски съвет./clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР