Във вторник депутатите приеха на първо четене удължаването на бюджета

...
Във вторник депутатите приеха на първо четене удължаването на бюджета
Коментари Харесай

Ще замръзнат ли доходите ни през зимата

Във вторник депутатите одобриха на първо четене удължаването на бюджета за 2022 година, както и на бюджетите на ДОО и НЗОК. Вносител на законопроекта е служебният кабинет, а дебатите продължиха няколко часа. Скандално или рационално е решението, коментират експерти пред NOVA.

„ Ситуацията е неподходяща, поради обстоятелството, че няма да имаме импортиран естествен бюджет. Всички приказват за разходната част на бюджета - какви ограничения оферират и по какъв начин те няма да се осъществят. Никой не сложи въпроса за приходната част. Заплатите са проблем - изостават от растежа на инфлацията ”, сподели някогашният обществен министър Христина Христова.

„ Удължаването на действието на бюджетите е по-малкото зло в тази обстановка. Рисковете, в случай че се внесе бюджет, когато няма парламентарно болшинство, което да е избрало държавно управление и да предложи политики, са доста огромни. Именно от раздуване на разходната част. В тази обстановка е по-добре да се гласоподава този закон за удължение ”, изясни изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов.

 istock istock
Минималната работна заплата трябваше да бъде увеличена. Това може да се направи през разпореждане на Министерския съвет. За страдание, това не се случи, макар поръчките на държавното управление и на президента, че те щели да помислят за приходите ”, е мнението на икономическия консултант в КТ „ Подкрепа ” Ваня Григорова.

Колко българи изкарват приход над 120 000 лв.

„ Нищо не се случи - резервира се настоящето състояние. Проблемът е, че е предходна една година на висока инфлация и 2023 година да караме с бюджета отпреди една година просто няма да проработи. За мен беше верният вид да се внесе бюджет с невисок недостиг обаче ”, акцентира старши икономистът в „ Отворено общество ” Георги Ангелов.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР