Във вторник Азербайджан, България, Румъния, Словакия и Унгария подписаха София

...
Във вторник Азербайджан, България, Румъния, Словакия и Унгария подписаха София
Коментари Харесай

Икономист по Дарик: Когато дадеш на някого монопол, той може да го използва срещу теб

Във вторник Азербайджан, България, Румъния, Словакия и Унгария подписаха София съглашение за поощряване на съдействието и разбирателството за създаване на нов маршрут за доставка на азерски газ до Европа. Ключовата за реализацията на така наречен Solidarity Ring (STRING) страна Турция, обаче, не парафира към този момент интернационалния документ.

Вчера пък Европейска комисия започва първия по рода си развой за регистрация на потребностите от закупуване на природен газ за локалните компании в блока. Механизмът, прочут още като AggregateEU, ще разреши подготовката на началото на процеса по общо закупуване на газ на равнище Европейски съюз. Механизмът е крайъгълен камък на Блока за подготовка за идната зима и презареждане на газовите складове по съгласуван метод.

Идеята е Европейски Съюз да може да употребява своята по този начин наречената групова пазарна мощ, с цел да договаря по-добри цени с интернационалните снабдители -нещо, което видяхме към този момент с доставките на ваксини.

Темата коментираГеорги Ангелов, основен икономист на Институт " Отворено общество " в предаването " Кой приказва " по Дарик радио.

" Това е позитивно развиване, тъй като виждате какъв брой доста страни работят дружно. Такива трансгранични планове изискват единодушие по всички по веригата. От тази позиция е добре, че има разговор и че съществуващата инфраструктура можеда се натоварис дребна, умерена инвестиция. Това, че газът ще минава през България значи, че повече газ ще е разполагаем в България и няма да имаме терзания по отношение на това ", съобщи икономистът.

" Колкото повече благоприятни условия за доставка на газ от разнообразни източници има, толкоз по-сигулни ще бъдем и ниеи нашата стопанска система за това, че няма да има проблеми с доставките, и цените ще бъдат по-близки до пазарните цени, а не избрани от един монополен снабдител ", добави той.

" Този план не трябва да бъде подвластен единствено от Турция или Азербейджан. Тоест разширението на съществуващите газопроводи може да се зарежда от разнообразни източници. Знаем, че България е съсобственик на нов терминал за полутечен газ в Гърция, тъй че през него също би трябвало да влиза газ. Не бива да увързваме плана с един единствен снабдител. Когато дадеш на някого монопол, той може да го употребява против теб. Ние не подаряваме тази тръба на Азербейджан, което е позитивното за разлика от " Турски поток ", който сме дали чартърен на " Газпром ". Ние там не можем да вкараме спомагателен газ. Хубаво, че се работи по европейските правила и с европейско финансиране ", безапелационен е специалистът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР