Във вторник Air Europa съобщи, че самолет, изпратен от компанията,

...
Във вторник Air Europa съобщи, че самолет, изпратен от компанията,
Коментари Харесай

„Самолетът не просто се разклати, а падна“: Пътниците на Air Europa за ужаса от силната турбуленция

Във вторник Air Europa заяви, че аероплан, изпратен от компанията, е дошъл, с цел да транспорти пасажерите на трансатлантическия полет, който ден по-рано беше пренасочен към Бразилия след мощна турбуленция, при която пострадаха повече от 30 души.

Инцидентът е станал рано сутринта в понеделник по време на полет UX045, пътуващ от Мадрид, Испания, до Монтевидео, Уругвай, когато се е сблъскал с турбуленция над Атлантическия океан. Самолетът е бил Boeing 787-9 Dreamliner на Air Europa.

'We thought we're going to die': Passengers from Air Europa flight recount turbulence ordeal
— AsiaOne (@asiaonecom)
Air Europa означи, че ранените, множеството от които са получили натъртвания и травми, са били лекувани в Натал.

Авиокомпанията трансферира останалите пасажери с рейс до град Ресифе, където те се качват на нов аероплан от Мадрид, изпратен особено за пътуването, и в ранните утринни часове отлитат за Монтевидео.

Един мъж получил строшаване на носната бариера, а жена си счупила ребрата и се нуждаела от помощ, с цел да диша. Наложило се двадесет и трима души да бъдат приети в болница в болничното заведение " Валфредо Гургел ". Двама от тях са в тежко положение.

От Air Europa оповестиха, че водачите са инструктирали пасажерите да закопчаят защитните си колани заради предстоящата турбуленция, която не е могла да бъде засечена от радарите.

Авиокомпанията добави, че самолетът " ще остане на инспекция ", с цел да се дефинира степента на повредата.
" Видях хора да летят “
В локалните медии пасажерите описват за хаоса и страха по време на случая.

" Тези, които не са употребили защитни колани, са били изхвърлени във въздуха, като някои са се блъснали в покрива " , споделя пасажер пред вестник El Observador. На фотосите, оповестени в обществените мрежи, седалките наподобяват изцапани с кръв.

Видеозаписи от салона демонстрират ранени пасажери в шини, а други - лежащи по тил на пътеката. На едно от видеата даже се вижда по какъв начин мъж виси от горното поделение.

On July 1st, an 787-9, with registration EC-MTI flying from, to, encountered severe turbulence.

Incident injured 30 passengers & a man got stuck in the ceiling of the
— On the right track (@_G12)
Пътничката Силвия Гарсия споделя пред El País: " Мислехме, че това е последният ден от живота ни. Пилотът сподели на един от пасажерите, че сме паднали на 500 метра за 8 секунди; това беше освен това от турбуленция. "

" Имаше хора, които се оказаха висящи от тавана, с доста пострадвания. Видях по какъв начин хората летят и падат " , добави тя.

" Това не беше турбулентност, а рухване с главата надолу. Самолетът не просто се разклати, а падна " , споделя Клаудио Фернандес Арбес, 43-годишен уругвайски психолог, пред осведомителна организация Агенция Франс Прес.

Vuelo UX045
— Mariela Jodal (@MarielaJodal)
Когато самолетът се нормализирал, " чувството било като при автомобилна злополука " , сподели Фернандес. Той сподели, че доста хора са били ударени от други пасажери или летящи предмети, които не са били обезопасени.

Според някои от очевидците двегодишно дете е било затиснато в багажното поделение, а други пасажери са се наранили при рухване.

Според Федералната авиационна администрация (FAA) турбуленцията може да възникне ненадейно заради разнообразни атмосферни условия. Въпреки че пострадванията от турбуленция са относително редки, FAA оповестява за 17 съществени пострадвания през 2022 година и за шест през 2021 година През май възрастен британец умря от съмнение за сърдечен удар, откакто мощен припадък на турбуленция засегна полет на Singapore Airlines след излитането му от Лондон.

At least 30 passengers injured after The Air Europa flight hits strong turbulence
— 13 Action News (@13abc)
Инцидентът на борда на полет UX045 способства за световната угриженост по отношение на сигурността на самолетните компании и дали турбуленцията може да се трансформира в възходяща опасност за комерсиалната авиация.

Силните турбуленции са необичайност и постоянно могат да бъдат избегнати, само че скорошни изследвания демонстрираха, че изменението на климата може да усили риска.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР