Във всяка система има гнили ябълки, но МВР търси и

...
Във всяка система има гнили ябълки, но МВР търси и
Коментари Харесай

Полицаят трафикант бил следен

Във всяка система има гнили ябълки, само че Министерство на вътрешните работи търси и демонстрира гнилите ябълки, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров пред NOVA.

За задържането на чиновник на Министерство на вътрешните работи в бус с мигранти, Тодоров сподели, че транспортното средство не е спряно инцидентно. Служителят работи в системата от 3 години, а " оправданието " за дейностите му било, че има заем.

„ Много хора имат заеми. Това не е опрощение за закононарушение. За страдание, критериите за банкет в Министерство на вътрешните работи от дълго време не са това, което би трябвало да бъдат. Вече броят на претендентите не е толкоз огромен, колкото беше. Съответно критериите са занижени и това разрешава в системата да влязат чиновници, които не дават отговор на критериите ”, сподели Тодоров. Той удостовери, че по случая има още двама арестувани.

Тодоров сподели повече и за случая с служителя на реда, който е упрекнат, че е провокирал 2 произшествия в границите на минути, след което се е укрил за няколко дни. „ Той изясни, че има проблеми от семейно-битов темперамент, което го е изкарало от равновесие. И по отношение на него се води дисциплинарно произвеждане и е отхвърлен от служба. ”

„ Категорично чиновници, които правят закононарушения, нямат място в редовете на Министерство на вътрешните работи. Ние имаме твърда воля за това. От лятото насам са уволнени близо 30 чиновници за дисциплинарни нарушавания или закононарушения ”, сподели Тодоров. Според него обаче процесът по отстраняването на един чиновник е прекомерно муден и изисква много време.

„ По отношение на леките санкции условията би трябвало да са доста по-облекчени и къси. Когато се касае за тежко дисциплинарно нарушаване, което планува уволняване – там нещата би трябвало да са прецизирани ”, сподели Тодоров.

За тестването на служителите на реда за приложимост на опиати той изясни:„ Бяха открити доста малко случаи. В следствие с кръвните проби те бяха негативни. ”

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи разяснява и случая с служителя на реда, затрит от бус с незаконни мигранти край София. Тодоров изясни и за какво е подал оставка след този случай, която не беше призната от президента Румен Радев. „ Това беше мой честен акт, акт на отговорност от моя страна. Исках да покажа, че в действителност има проблем и всеки органи и институции би трябвало да се заемат с решаването му ”, сподели Тодоров. „ Проблемът е сложен, като се стартира с промени на наказателния кодекс. ”

Тодоров желае и по-сурови санкции. „ Внесохме предложение в Народно събрание за смяна. Безкрайно малко санкции има на фона на формираните досъдебни производства. ”
 
Тодоров сподели още, че за полицията са закупени и раздадени ленти с шипове, а чиновниците се образоват по какъв начин да ги употребяват.

По случая „ Семерджиев ” и служителите на реда забъркани в него, Тодоров удостовери, че вътрешната инспекция е завършила. „ В момента тече оформянето на заповедите за санкции – те са на 40 чиновници, за които се открива, че не са си изпълнили отговорностите. Те са от Столична дирекция на вътрешните работи – и от Пътна полиция, и от Охранителна полиция. Наказанията са разнообразни – от неодобрение до уволняване ”, сподели Тодоров.

„ Служители, за които се събраха данни, че са направили закононарушение, че съзнателно са прикривали незаконната активност на Семерджиев – материалите са предадени на прокуратурата ”, сподели Тодоров. В три от случаите е открито, че служителите на реда са в тесни връзки със Семерджиев.

Следващата седмица ще бъдат връчени заповедите за санкции.

За убийството на граничния служител на реда край Елхово основният секретар на Министерство на вътрешните работи изясни: „ Водят се две следствени каузи – едното е на наша територия, другото – на територията на Република Турция. Обмени се информация. Установено е, че причинителят и неговия брат са престъпно проявени за обири. По безапелационен метод е потвърдено, че директният причинител е този, който е арестуван. ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР