Във всички времена и епохи пред хората стоял въпросът за

...
Във всички времена и епохи пред хората стоял въпросът за
Коментари Харесай

5 старинни начина за запазване на хранителни продукти

Във всички времена и столетия пред хората стоял въпросът за обезпечаване на храна. В древността обаче същинският проблем бил не толкоз самото извличане на питателните артикули, колкото съхраняването им. Да, през днешния ден във всяко жилище има ледник – само че преди стотици и хиляди години било належащо да се употребяват разнообразни трикове, с цел да има какво да се яде през студения сезон, когато зеленчуковите култури и плодните дървета не дават годишна продукция.

1. Езера. В праисторически и антични времена хората се прехранвали основно с лов на диви животни и събирателство на растения. Тогава въпросът за опазване на храната по-дълго време стоял изключително остро. Един от най-популярните способи за удължение на „ периода на валидност “ на продуктите, на първо място на месото, бил потреблението на водоеми като естествени, естествени хладилници. Археологическите находки демонстрират, че преди няколко хиляди години месото на огромни животни като мамути, било поставяно в езера, което разрешавало да се съхранява до 6 месеца заради съществуването на лактобацили във водата, които създават млечна киселина – точно тя резервира мускулите, като в това време ги омекотява.
Не увивайте с фолио останки от храна!
Алуминиевото фолио е главен детайл в нашата кухня. С него покриваме храната, изключително остатъците, като по този метод предотвратяваме н...
Прочети повече
2. Блата. Въпреки че хората постоянно се стараели да се заселят покрай естествени водоеми, последните въпреки всичко не били задоволително. Затова подобаващи за запазване на храна се оказали даже блатата. Основен притежател на техните хладилни свойства е торфът, който съставлява хладна, мощно киселинна среда с ниско наличие на О2 - идеална за консервиране на нетрайни артикули. Например, в Северна Европа била много публикувана практиката да се съхранява масло в блата - и от време на време такива вековни маслени ресурси се откриват в наше време при пресушаването на блатни местности.

3. Салицилова киселина. За по-кратковременно предпазване на месо или риба са употребявани по-малко радикални способи. Например, продуктите може да бъдат поръсени със салицилова киселина. За по-добър резултат веществото под формата на прахуляк се втривало деликатно по продължение на костите и хрущялите, а по-късно се увивало в забрадка. С този способ месото и рибата могат да се съхраняват повече от две седмици. А накисването на яйца в разтвор на салицилова киселина им разрешава да се запазят до 6 месеца.

4. Керамични съдове. В Персия през Средновековието, с цел да се резервира храната по пътя, я слагали в керамични гърнета, които се увивали с мокри парцали. Главното било да не се не помни парцалите от време на време да бъдат навлажнявани - тогава продуктите вътре в съдовете остават хладни и се съхраняват много дълго време.

5. Въглища. Месото може да се съхранява седмици наред и да остане свежо с помощта на... въглища. То се нарязва на части, които се овалват в дървени въглища. След това се увива в забрадка и се окачва да виси на мрачно място. Въглищата са добре прочут антисептик. Дори месни артикули, които започвали да се скапват, бивали спасявани по следния метод: измивали добре месото, слагали го в съд с вода и хвърляли там жарава - по този метод по едно и също време го дезинфекцирали и се избавяли от неприятната миризма.
Продуктите, които е изцяло безсмислено да държим в хладилника си
Хладилникът е част от интериора на всяко кухненско помещение. Дори не можем да си представим живота без наличието на този апарат. Поня...
Прочети повече
Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР