Във всички училища и детски градини на територията на община

...
Във всички училища и детски градини на територията на община
Коментари Харесай

Учебната година в Шумен ще започне нормално

Във всички учебни заведения и детски градини на територията на община Шумен е основана нужната организация за обикновено започване на новата образователна година, заяви на конференция зам.-кметът по обучение и просвета Найден Косев.

„ На 15-ти септември в града и обитаемоте места на общината ще отворят порти 19 учебни заведения. Общият брой на учениците от 1 до 12 клас е 8190, които са разпределени в 353 паралелки. 735 са първокласниците за образователната 2022/2023 година “, сподели Косев.

По време на брифинга стана ясно още, че всички просветителни институции са обезпечени с педагогичен и непедагогически фрагменти. Доставени са нужните учебници и образователни пособия. Във всички учебни заведения от първи до седми клас са обезпечени условия за осъществяване на целодневно образование със закуска и обяд. Осигурен е и превоз за децата и учениците от дребните обитаеми места до образователните заведения. „ Организацията е извънредно тежка, защото в множеството случаи градският и междуселският превоз е прекомерно нерешителен поради цените на горивата. Въпреки това успяхме да осигурим безвъзмезден превоз за 680 деца и възпитаници “, изясни Найден Косев.

Той разяснява и обстановката с отоплението на детските градини и учебните заведения през зимата по отношение на повишаващите се цени на природния газ. „ Финансовото положение на просветителната система в общината е такова, че в случай че цените на стоките, доставките и енергоносителите се задържат до края на декември, бюджетната година ще бъде завършена без съществени разтърсвания. Но в случай че растежът на цените приближи 50%, изключително през енергоносителите, ще са нужни други запаси за оцеляване. Най-правилното следователно ще е реакция от страна на страната, с цел да бъде обезщетен този дефицит “, сподели зам.-кметът. По думите му в образователните заведения в селата от общината, които са на твърдо гориво и на газьол, не се чакат усложнения.

В центровете за поддръжка на личностното развиване – ОДК и УСШ в разнообразни извънкласни форми ще бъдат обхванати към 2300 възпитаници. 242 възпитаници ще бъдат настанени в средношколски общежития. Детските градини в община Шумен са 28, като 16 от тях са в града и 12 в обитаемоте места. Общият брой на признатите деца е 2786 деца, които са разпределени в 122 групи. В детските градини и учебните заведения работят 40 здравни кабинета, които се обслужват от 50 медицински експерти. Осигурени са видеонаблюдение и защита във всички образователни заведения.

През летните месеци в учебните заведения и детските градини в община Шумен са осъществени ремонтни действия със средства от страната и общинския бюджет на обща стойност 1 873 807 лева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР