Във всички случаи политическият натиск към България ще се увеличава.

...
Във всички случаи политическият натиск към България ще се увеличава.
Коментари Харесай

Политолог: Ако България продължава да действа така безхаберно, ще бъде спряно финансирето от ЕС

Във всички случаи политическият напън към България ще се усилва. Досега всичко беше доста дипломатично – някак се споделяше, че вървим напред, само че към този момент явно имало нещо, преляло чашата, и в последна сметка докара до това, че и в двата отчета да няма добра оценка за това, което се случва в България. Ако България продължава да работи по този начин безхаберно, както сега, ще се стигне до последователно прекъсване на финансовите й средства, което не е добре за българското общество.
Това разяснява пред БНР политологът и учител в Нов български университет Иван Начев.

Ние сме в група, която ще бъде дълготрайно следена, добави той.

" Дебатите в Европейския парламент през днешния ден, отдадени на България, са показателни за напъните и упоритостта на новата Европейска комисия да сложи върховенството на закона в основата на разпределението на средствата в Европейски Съюз ", счита Начев. Въпреки необвързващия темперамент на резолюцията, която следва да бъде гласувана, политологът вижда евентуалните опасности.

По думите му един по-негативен сюжет може да докара да бъдат по-внимателно разпределяни тези средства, а даже и до прекъсване на някои от европейските фондове за България.

" Това не е първи случай, когато в Екологичен потенциал се одобряват сходни резолюции, същото беше с Полша и Унгария ", напомни Начев.

„ Разликата с България обаче въпреки всичко е в това, че европейските пари, фондовете, в тази ситуация с Полша и Унгария доведоха до повишение на стандарта и качеството на живот. Ако погледнем икономическите данни, ще забележим, че тези две страни последователно приближиха средноевропейския стандарт, средноевропейското живеене на елементарните хора, до момента в който това в България не се случва и това е по-големият проблем “, добави политологът.

Според него страната ни е разполагала с задоволително време, с цел да има забележими резултати за жителите у нас, защото към този момент 14-а година сме в Европейския съюз, или повече от два програмни интервала, в които се разпределят евросредства.

„ Видими резултати има от позиция на инфраструктура, само че от позиция на метода на живот няма забележими резултати. Това е повече от очевадно “, бе безапелационен Начев.

По думите му във всички стопански отчети се споделя, че в България качеството на живот се утежнява. " Това ерозира доверието в самия Европейски съюз и недоверието към българските институции ще се придвижи и към европейските. ", посочи още Начев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР