Във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и

...
Във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и
Коментари Харесай

БЛС: 90% от лекарите искат да има и хартиена и електронна рецепта

Във всички европейски страни, като се изключи Естония , съществуват и двата разновидността на хартиена и електронна рецепта в опазването на здравето. Това сподели по време на конференция доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз  (БЛС).

Д-р Маджаров уточни, че в страни като Дания, Норвегия, Финландия, Франция, Швеция, в които съществуват и двата разновидността на рецепта, са достигнали съвсем 90 % приложимост на електронните предписания.

Председателят на БЛС акцентира, че 90 % от лекарите са на мнение, че би трябвало да останат и двата типа предписания – електронна и хартиена.  Д-р Маджаров настоя, че българските пациенти следва да бъдат третирани като европейските. Показателен за ограничението на правата на българските пациенти е фактът, че един чужденец ще може да си закупи предписаните му лекарства с хартиена рецепта от българска аптека, до момента в който българският пациент – не, добави той.

От БЛС показаха учудването си, че електронната рецепта не е въведена във връзка с жълтите и зелени предписания, които претендирали доста по-строг надзор и проследяемост, защото касаят лекарства с риск от пристрастяване. 
 конференция Иван Маджаров БЛС Българска телеграфна агенция
Електронната рецепта не е главният детайл на дигитализацията, разяснява Маджаров. 

Той цитира данни, съгласно които все още българските лекари са издали 20 млн. електронни предписания , пет милиона електронни посоки, 10 милиона електронни прегледа, 130 хиляди електронни хоспитализации и 200 хиляди електронни посоки за хоспитализации . Българският доктор на практика работи в изискванията на цифровизация от 1 юни насам, а в изискванията на цифрова рецепта от предходната година по това време.  

По време на конференцията бе показано изследване от 3 до 10 юни 2022 година, предоставено на „ Тренд “. Резултатите от проучването демонстрират, че 75 % от пациентите са чули за въвеждането на електронна рецепта .

На въпрос дали би трябвало да се отстрани напълно хартиената рецепта, 21 % от респондентите са дали отговор позитивно, 10 % са на мнение, че би трябвало да останат единствено хартиените предписания, а 58 % от участвалите в изследването, са " за " редом потребление на хартиена и електронна рецепта.

Д-р Маджаров разяснява оформилото се мнение, че с електронните предписания, ще се ограничи свръхупотребата на антибиотици . Според резултатите от изследването 44 % от популацията дава отговор, че е купувало антибиотик без рецепта, а други 55 % са чули за собствен непосредствен, че си е купил антибиотик без рецепта.  
 Гергана Николова Българска телеграфна агенция
Той разяснява, че предлагането на здравните управляващи не включва никаква смяна в нормативната уредба за отпущането на терапия. 

Освен това 20 хиляди лекари, които са в болничната помощ , няма да имат опция за електронни предписания. Христо Шивачев , заместник-председател на БЛС изясни, че това би понижило качеството на извършеното лекуване. Той бе безапелационен, че новите способи в медицината в никакъв случай не са налагани със възбрана, а сами са се утвърдили като сполучливи. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР