Във Вселената - по-точно във видимата й част, има три

...
Във Вселената - по-точно във видимата й част, има три
Коментари Харесай

Преброиха звездите във видимата Вселена

Във Вселената - по-точно във забележимата й част, има три пъти повече звезди, в сравнение с се предполагаше до момента. До този извод стигна група американски астрономи, ръководена от Питър ван Докум от Йейлския университет, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

В публикация в сп. " Нейчър " се оповестява, че съгласно най-новите калкулации броят на звездите доближава 300 секстилиона. С други думи след цифрата 3 би трябвало да се слагат още 23 нули.

Според Ван Докум преди, когато учените са се опитвали да дефинират какъв брой са звездите във Вселената, са изхождали от догатката, че във всички галактики има толкоз червени джуджета (звезди с маса под тази на нашето Слънце, изпускащи слаба светлина), колкото са и в нашата вселена. Млечният път обаче е спирална вселена. А една трета от известните ни галактики са елиптични.

Групата на Ван Докум е открила благодарение на ново съоръжение на обсерваторията Кек на Хаваите, че в елиптичните галактики алените джуджета са доста повече, в сравнение с в спиралните. А също, че в тях тъмната материя е по-малко. Елиптичните галактики са на разстояние 50-300 милиона светлинни години от Земята.

" Ние видяхме 10 или 20 пъти повече звезди, в сравнение с чакахме ", акцентира астрономът. Коментирайки проучването на сътрудниците си, ученият от Калифорнийския софтуерен институт Ричард Елис означи: това е още едно доказателство, че " Вселената е доста по-сложна, в сравнение с мислехме ".

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР