Във времето, в което ТЕЦ „Марица 3“ не е работила,

...
Във времето, в което ТЕЦ „Марица 3“ не е работила,
Коментари Харесай

Министър Сандов: Откакто ТЕЦ „Марица 3“ не работи, не са превишавани нивата на серен диоксид 


Във времето, в което Топлоелектрическа централа „Марица 3“ не е работила, няма нито едно превишаване на нормите на серен диоксид. Това сподели министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на чуването му в парламентарната Комисия по енергетиката по отношение на затварянето на ТЕЦ-а.

По думите на министър Сандов серният диоксид освен се мери от уредите, само че и всеки, който е подложен на такива излъчвания, го усеща доста съществено. А тези, които имат белодробни болести, изключително децата с астма, са принудени да бягат оттова.

„Въобще не се касае единствено за някакви теоретични нарушавания, това има директно влияние върху здравето на хората“, посочи Сандов и посочи, че средночасовата норма е била превишена 30 пъти. Отделно два пъти е нарушена средноденонощната норма, има и превишени алармени равнища. Освен замърсяването на въздуха, причина за прекъсването на Топлоелектрическа централа „Марица 3“ е, че въглищната централа в Димитровград не е изпълнила всички наставления, посочени в комплексното позволение, посочи още Сандов.

Представителят на ТЕЦ-а в Димитровград Юлиян Семерджиев напомни, че на 21 април на въглищната централа беше наложена мярката прекъсване на индустриалната активност на горивната апаратура. Тази мярка беше стимулирана от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково за това, че активността на централата не дава отговор на нормативните условия, а операторът основава непосредствена заплаха за околната среда. Топлоелектрическа централа „Марица 3“ има построена система за непрекъснати измервания, която не е отчела нито един път превишения на нормите.

По мотив това, че някои превишения на замърсяването не са регистрирани от системата в централата, министър Сандов изясни, че има „организирани“ и „неорганизирани“ излъчвания. Той посочи, че „организираните“ са тези, които излизат от комините, минават през пречиствателна станция и са замервани от станциите, които са в предприятието. „Неорганизирани“ са тези излъчвания, които излизат от пространствата, в което се намира котелното. Според него не е осъществен ремонт там, оповестява fakti.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР